Den ser noe morsk ut, men er uhyre velsmakende. Snøkrabben antas å representere milliarder i framtidig eksportverdi. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima

Veileder om levende fangst og salg av snøkrabbe

Forsøk utført av Nofima viser at snøkrabbe har egenskaper som gjør den egnet for levendelagring og salg. En veileder viser hvordan.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Sten Ivar Siikavuopio
Sten Ivar Siikavuopio

Seniorforsker
Tlf.: +47 976 98 241
sten.siikavuopio@nofima.no

Veilederen er laget på oppdrag av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

I dag er det mest vanlig å levendelagre snøkrabbe i fiskekar med vanntilførsel fra bunn og topp av kar. Forsøk ved Nofima viser at dyrene kan lagres opp til 2 måneder i slike kar uten at det går utover kvalitet og eller redusert dyrevelferd. For å unngå vekttap på dyrene under levendelagring over to måneder, anbefales vedlikeholdsfôring.

Forsøkene har vist at snøkrabbene er ekstremt kuldekjære og trives best i fra 0 til 5 grader i fullt sjøvann.  Forskerne anbefaler også å kjøle ned vannet om sommeren og høsten når temperaturen kommer over 5 grader i vannet. Oksygennivået bør måles daglig og ikke komme under 80 prosent metning. Krabbene er følsomme for både lavt og varierende saltnivå i vannet. Man bør derfor bruke rent sjøvann.

Krabbevelferd

Ved en visuell vurdering av snøkrabbekrabben er det mulig å se hvor egnet krabbene er for levendelagring/forsendelse eller at tilstanden er så redusert at dyrene bør slaktes umiddelbart.

– Vi har valgt å bruke fargekode for tre ulike kriterier, dyrets bevegelse, gripeevne og kloløfting, for lettere å kunne symbolisere hva som bør gjøres. Dyr som kommer i kategorien rød, bør ikke eksporteres levende eller levendelagres videre, sier seniorforsker Sten Siikavuopio i Nofima.

Veilederen gir også gode råd til eksporterer som vil sende snøkrabbe levende ut av landet. Snøkrabben er i stand til å takle 48 timer tørrtransport i flyfraktesker ved bruk av dagens pakketeknikk, som for kongekrabbe.

– I lys av de nye resultatene vil en ensidig satsing på store havgående prosess- eller fabrikkfartøy være både naiv og begrensende for utviklingen av denne store nye ressursen. Det er bare en bred forskning hvor alle verdikjeder vurderes, som kan optimalisere snøkrabbens verdi i fremtiden, sier daglig leder Bjørn Ronald Olsen i Cape Fish Group AS, som har vært partner i forskningsprosjekter om snøkrabbe.

Last ned veilederen nedenfor (PDF).

 Fangstbasert akvakultur    Produksjonsbiologi  

Les mer om:

Relatert innhold

  • Nyheter
  • Filer og lenker

Filer: