Foto: Frank Gregersen/Nofima

Nofimas kråkebollefôr testes i Canada

Med Innovasjon Norge og Urchinomics på laget skal Nofimas kråkebollefôr testes i Canada. Torsdag ble det signert en avtale med Ekuanitshit-stammen i St. John's.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Mari Moren
Mari Moren

Forskningssjef
Tlf.: +47 922 37 121
mari.moren@nofima.no

Nofima og investeringsselskapet Kaston har tidligere i år inngått en avtale om lisensproduksjon av fôret i Japan med Nosan Corporation, et fôrselskap 100% eid av Mitsubishi-konsernet. Flere andre nasjoner har meldt sin interesse.

Næringssamarbeidet mellom Norge og Canada er sterkt, og det er i forbindelse med arbeidet for en ny handelsavtale mellom Norge og Canada at denne avtalen om overføring av oppdrettskunnskap ble signert.

– Helt konkret skal vi prøve fôret og oppdrettsteknologi i et pilotanlegg i Mingan i Quebec dette året. Neste år står British Columbia, New Brunswick og Newfoundland for tur, sier Brian Tsuyoshi i Urchinomics.

Spisskompetanse

Nofima var til stede på signeringen i St. John’s i Canda. Brian Tsuyoshi Takeda i Urchinomics AS signerte sin første canadiske avtale med Peter Dinet fra Ekuanitshit-stammen i St. John's. Bak fra venstre står forsker Audun Iversen i Nofima og regiondirektør for Amerika i Innovasjon Norge, Svein Berg. Foto: Tom Hansen/Innovasjon Norge

Nofima var til stede på signeringen i St. John’s i Canda. Brian Tsuyoshi Takeda i Urchinomics AS signerte sin første canadiske avtale med Peter Dinet fra Ekuanitshit-stammen i St. John’s. Bak fra venstre står forsker Audun Iversen i Nofima og regiondirektør for Amerika i Innovasjon Norge, Svein Berg. Foto: Tom Hansen/Innovasjon Norge.

Tålmodig kråkebolleforskning i Nofima er i ferd med å bli et viktig bidrag i utviklingen av kråkebollefôring på verdensbasis. Dette takket være Nofimas samarbeid med Kaston, et selskap som kommersialisere blant annet forskning og evner å se nye muligheter. Innovasjon Norges har også en svært viktige rolle.

– Avtalen viser hvilken verdi vår spisskompetanse har. Kråkebolleoppdrett er så langt ikke det store i Norge, men vi ser nå at utenlandske selskap fatter større og større interesse. Da er det viktig at vi har selskap som Urchinomics som bidrar til kommersialiseringen, og ikke minst Innovasjon Norge som løfter fram norsk forskning og næringsliv, sier Nils Haga, direktør i Nofimas akvakultur-divisjon.

Å lage spesialfôr er ingen enkel oppgave. Fôret skal være tørt, men må kunne synke ned på bunnen. Det må ha riktig fasong og overflate for å fange dyrets interesse, og må også kunne ligge i vann uten å løse seg opp på en hel uke. Forskningen i Nofima er gjort i Bergen og Tromsø, og i Bergen utvikler nå Nofima et nasjonalt senter for fôrforskning kalt Aquafeed Technology Centre.

Bærekraft i praksis

Illustrasjonsfoto:  Makoto Iwamoto/Kaston/Nofima

Illustrasjonsfoto: Rogn fra kråkeboller er gourmetmat for mange. Foto: Makoto Iwamoto/Kaston/Nofima

Når avtalen nå er signert mellom Urchinomics og Ekuanitshit First Nations i Quebec, er det bare å sette i gang pilotprosjektet. Fôret er godkjent for import og bruk, og konsesjon er i boks for canadierne.

– Avtalen som nå inngås bygger på at alle deler av verdikjeden gjøres på en bærekraftig måte – og da tenker jeg på miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft. 400 innbyggere fra Ekuanitshit-stammen bor her og de skal nå få kunnskap i kråkebolleoppdrett. Lykkes de, bidrar det til å sikre bosettingen og gi yngre folk et næringsgrunnlag som gjør at de slipper flytte inn til byene, sier Tsuyoshi Takeda.

 Ernæring og fôrteknologi  

Les mer om:

Relatert innhold

  • Nyheter