Tone Aspevik i Bergen har testet og sammenlignet flere enzymer basert på kostnad og enzymenes evne til å kutte opp lakseproteiner. Foto: Øyvind Ganesh Eknes.
Tone Aspevik i Bergen har testet og sammenlignet flere enzymer basert på kostnad og enzymenes evne til å kutte opp lakseproteiner. Foto: Øyvind Ganesh Eknes.

Vil lage sportsdrikk av fiskehoder

Om et par år er det kanskje fisk du drikker under treningsøkta.

Kontaktperson
Portrettbilde av Tone Aspevik
Tone Aspevik

Forsker
Tlf.: +47 971 55 527
tone.aspevik@nofima.no

Når du kjøper en fiskefilet i butikken, er halvparten av fisken fjernet. De fleste tenker kanskje ikke så mye på hva som har skjedd med resten.

– I dag brukes dette hovedsakelig som grisefôr, selv om avskjæret er av høy kvalitet, forteller Tone Aspevik.

Hun er doktorgradsstipendiat ved Nofima og arbeider med å finne ut hvordan vi kan utnytte resten av fisken til menneskeføde.

Verden trenger mer protein

Motivasjonen hennes er å få til en mer bærekraftig utnyttelse av den dyrebare fisken som vi i dag bruker altfor lite av.

– Verdens befolkning øker og vi trenger flere proteinkilder framover. Derfor er det viktig å finne disse proteinkildene. Restråstoff fra marine arter var på totalt 900 000 tonn i Norge i 2014. Fiskehoder og rygger fra laks alene utgjorde rundt 100 000 tonn. Mulighetene er altså mange, mener Aspevik.

Dette er en sak fra forskning.no. Les hele saken der.

 

 Ernæring og fôrteknologi  

Les mer om:

Relatert innhold

  • Forskningsanlegg
Jan Moritz Sørensen og hans kolleger leverer årlig over 50. 000 analyser til bedrifter i inn- og utland.
 
BioLab

Vårt akkrediterte oppdrags- og forskningslaboratorium tilbyr analyser innen kjemi, mikrobiologi og fysikalske målinger.

Våre medarbeidere på Fôrteknologisenteret er grundige og kunnskapsrike. Foto: Bjørn Erik Larsen
 
Fôrteknologisenteret

I vårt anlegg kan vi tilby de beste løsningene for å utvikle og teste nye ingredienser og fôr. Vi har høy kunnskap o …