Salt er en både billig og nødvendig ingrediens, og det er ingen annen enkeltingrediens som kan erstatte saltets bidrag til både smak, holdbarhet og konsistens.

Et krafttak for folkehelsen

Den 5. oktober var Nofima sammen med 52 andre aktører med på å signere en historisk avtale som formaliserer samarbeid på tvers av norske myndigheter, forskning og næringsliv.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Ida Synnøve Bårvåg Grini
Ida Synnøve Bårvåg Grini

Seniorrådgiver
Tlf.: +47 900 98 475
ida.grini@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Ragni Ofstad
Ragni Ofstad

Seniorforsker
Tlf.: +47 905 92 981
ragni.ofstad@nofima.no

Verdt å vite om salt - og saltforskning

I Nofima jobber vi med salt i flere sammenhenger.

Vi har forsket på salt i drøyt 15 år, og våre forskere har god kunnskap om saltets egenskaper og hvor store reduksjoner som kan gjøres uten at det går utover matkvaliteten.

Les mer

Nofimas administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen deltok sammen med blant annet representanter fra Tine, Orkla, Norgesgruppen, NHO mat og drikke og Forbrukerrådet.

Hovedmålet for partnerskapet er å øke bevisstheten om at saltreduksjon gir bedre folkehelse og å redusere mengden salt i bearbeidet mat. Dette skal gjøres ved kompetanseheving, forskning og utviklingsoppgaver, overvåking av saltinnholdet i matvarer, bedre merking og informasjon til forbrukere.

Som et første konkret prosjekt har bedrifter innen samme bransje i felleskap utarbeidet mål for saltinnhold i ca 100 matvarekategorier. Med i dette arbeidet har Nofimas pølsemakermester Tom Chr. Johanessen og baker André Løvaas vært sentrale i arbeidsgruppene for henholdsvis Kjøtt og Bakervarer.

Tilvenning

– Saltreduksjonen må skje suksessivt for å venne forbrukeren til mindre saltsmak og forhindre overgang til andre merker/importprodukter med høyere saltinnhold. Potensialet for reduksjon for ulike matvaregrupper vil variere, da salt er viktig både for smak, teknologiske egenskaper og mattrygghet. Nofima er her sterkt involvert med sin forskningskompetanse innenfor smak, mattrygghet, råvare og prosess, sier rådgiver Ida Synnøve Grini i Nofima.

I forbindelse med lanseringen av partnerskapet bidro forskningssjef Ragni Ofstad i Nofima med et faglig innlegg om saltets egenskaper og ulike utfordringer.

Nofima har deltatt i flere forskningsprosjekter om saltreduksjon og også hatt egne nettverk sammen med Helsedirektoratet. I tillegg har Nofima sammen med NTP og NHO mat og drikke arrangert fagdag for industrien med tema salt.

Nofima representerer FoU-miljøene i partnerskapet.

 Mat og helse  

Les mer om: