Hjelper med problembakterier

Listeria monocytogenes er den største mattrygghetsutfordringen for mange matprodusenter. Nofima hjelper med å fjerne problembakterier.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Even Heir
Even Heir

Seniorforsker
Tlf.: +47 959 25 705
even.heir@nofima.no

Gjennom flere prosjekter har forskerne i Nofima studert listeria og andre matbårne bakterier. Dette har gitt kompetanse på faktorer som påvirker etablering, vekst og overlevelse til mikroorganismer i matproduksjonskjeden. Kunnskapen gir matindustrien bedre grunnlag for å produsere tryggere mat med økt kvalitet.

– I samarbeid med næringsmiddelbedrifter ønsker vi å minimere risiko for matbåren smitte og være behjelpelig med å få bukt med de farlige bakteriene, forteller forsker Even Heir i Nofima

Etablerte Listeriastammer er vanskelig å bli kvitt

Sykdomsfremkallende bakterier kan være svært vanskelige å bli kvitt. En del av produksjonsutstyret har dårlig hygienisk design, og her kan bakterier etablere seg tross renhold og strenge rutiner. Steder i produksjonsanlegget som samler skitt og fuktighet, og som vanskelig lar seg rengjøre, er spesielt utsatt. Når såkalte husstammer med bakterier er etablert kan de være vanskelig å bli kvitt.

Vi har ikke funnet det ene unike tiltaket mot dette, men vi gjør en del prosjekter sammen med bedrifter hvor vi finner deres problemområder og smittekilder, og undersøker hvordan vi kan bli kvitt listeria. Listeria kan vokse i mange produkter selv ved kjølelagring. Langtidsholdbare, kjølelagrede produkter som smittes med listeria i produksjonen er derfor spesielt utsatt.

Unikt prosesshall

Patogen prosesshall hos Nofima er Europas første i sitt slag. I et realistisk produksjonsmiljø kan forskere studere bakterieutvikling ved matproduksjon – på prosessutstyr, under prosessering og ved lagring av mat. Her kan de utvikle metoder som sikrer trygg mat.

– Det oppstår stadig nye varianter av bakterier. En viktig oppgave er også å øke kunnskapen om bakterienes evne til å tilpasse seg endrede resepter og prosesser i matproduksjonen. I samarbeid med matindustrien ønsker vi at vår forskning på dette området skal bidra til produksjon av tryggere produkter med økt holdbarhet og spisekvalitet, sier Even Heir.

Finansiering

Forskningen er finansiert av FFL – Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter og FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

 Trygg og holdbar mat  

Les mer om:

Relatert innhold