Vel gjennomført disputas. Hanne Jensen i midten med sine veiledere Lars Axelsson og Stine Grimmer.

Hvordan virker melkesyrebakteriene?

Melkesyrebakterier er en naturlig del av vår tarmflora, og har fått stor oppmerksomhet de siste tiårene på grunn av deres påståtte helsebringende effekt.

Kontaktperson
Portrettbilde av Lars Axelsson
Lars Axelsson

Seniorforsker
Tlf.: +47 901 57 584
lars.axelsson@nofima.no

Stipendiat Hanne Jensen ved matforskningsinstituttet Nofima har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt samspillet mellom melkesyrebakterier og humane celler. Slike studier kan gi økt kunnskap om hvordan og hvorfor melkesyrebakteriene har helsebringende effekt.

Forskerne fant nye gunstige proteiner

Det er antatt at to av mekanismene bak den helsebringende effekten er at melkesyrebakterier har evnen til å binde seg til tarmceller og slim, og at de kan påvirke immunsystemet vårt. Hanne Jensen har undersøkt en rekke melkesyrebakterier ved hjelp av metoder som normalt benyttes for utvelgelse av probiotiske bakterier.

Det er særlig melkesyrebakterier tilhørende slekten Lactobacillus som er interessante, og det er disse Hanne Jensen har undersøkt.

– Et av våre funn er at stammer av melkesyrebakterien Lactobacillus reuteri skiller seg fra andre melkesyrebakterier ved at de blant annet har spesielt god evne til å feste seg til tarmceller. Ved bruk av Lactobacillus reuteri-mutanter fant vi et nytt overflateprotein som er viktig for bakteriens evne til å feste seg til tarmceller og slim, forteller Jensen.

Forskerne ga proteinet navnet Cell and Mucus Binding protein A (CmbA). De fant også et annet overflateprotein i Lactobacillus reuteri, som ser ut til å ha betydning for stimulering av immunceller.

– Disse to funnene er brikker i puslespillet som en dag vil hjelpe oss til fullt ut å forstå samspillet mellom melkesyrebakterier og humane celler, avslutter veileder og seniorforsker Lars Axelsson i Nofima.

Elektronmikroskopibilde av Lactobacillus reuteri bakterier på overflaten til tarmepitelceller i et modellsystem. Foto: Hanne Jensen

Elektronmikroskopibilde av Lactobacillus reuteri bakterier på overflaten til tarmepitelceller i et modellsystem. Foto: Hanne Jensen

Fakta om doktorgraden

Hanne Jensen disputerer 5. desember på Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved NMBU. Hovedveileder er Tor Lea, og øvrige veiledere er seniorforsker Lars Axelsson i Nofima og Stine Grimmer (tidligere forsker i Nofima).

Avhandlingens norske tittel er «In vitro karakterisering av kommersielle og potensielle probiotiske melkesyrebakterier: Interaksjon med humane celler».

Hanne Jensen er utdannet Toksikolog ved UiO i 2007. Doktorgraden er finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL).

 Trygg og holdbar mat  

Les mer om:

Relatert innhold