Forsker Trine Ytrestøyl i Nofima har dokumentert hva som finnes i fôret som brukes i norsk lakseoppdrett. Foto: Terje Aamodt/Nofima.
Forsker Trine Ytrestøyl i Nofima leder pigmenteringsprosjektet. Foto: Terje Aamodt/Nofima.

Har passert 70 prosent planter i laksefôret

2013 var første år marine fôrråvarer utgjorde mindre enn 30 prosent av fôret til norsk oppdrettslaks.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Trine Ytrestøyl
Trine Ytrestøyl

Seniorforsker
Tlf.: +47 412 29 744
trine.ytrestoyl@nofima.no

Forsker Trine Ytrestøyl i Nofima har ledet arbeidet med å dokumentere statusen for utnyttelsen av fôrråvarene som brukes i norsk lakseoppdrett. Rapporten fra oktober 2014 inneholder et ressursbudsjett for norsk lakseproduksjon i 2013 som viser flyt av næringsstoffer fra fôrråvarene til hel laks og spiselig produkt. Data har hun mottatt fra de tre største fôrselskapene i Norge, med informasjon om hvilke ingredienser som brukes i fôr til oppdrettslaks.

− Dette er en forbilledlig dokumentasjon av den faktiske ressursbruken i en næring. Ingen andre matproduksjoner har hittil levert en tilvarende god dokumentasjon i Norge. At en industri er så åpne om hva de har i fôret, er unikt, sier Ytrestøyl.

Rapporten viser hvordan fôrselskapene velger å løse utfordringer med høy produksjonsvekst samtidig med relativt liten tilgang til fiskemel og fiskeolje. Næringsstoffene oppdrettslaksen trenger må hentes fra andre råvarer, og planteriket dominerer nå klart.

Stadig mindre marine råvarer

I 1990 besto fôret til norsk oppdrettslaks av 90 prosent marine råvarer. I 2013 var andelen redusert til 29,2 prosent. Det innebærer en 15 prosent reduksjon i innholdet i marine ingredienser mellom 2010 og 2013. De marine råvarene kan samles i betegnelsene fiskeolje, fiskemel og krillmel. 72 prosent av disse råvarene kommer direkte fra fiskeri, resten kommer fra avskjær og biprodukter.

Av planteråvarer er soyaproteinkonsentrat og rapsolje de desidert mest brukte ingrediensene.  En større andel av proteinet i fôret kommer nå fra soyaprotein konsentrat enn fra fiskemel. Av de rene oljene i fiskefôret kommer 19,2 prosent fra planteolje og 10,9 prosent fra fiskeolje. Av de 50.000 tonn med de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA som var i fôret i 2012 ble om lag 13.000 tonn avleiret i det spiselige produktet. I følge EFSA (European Food Safety Authority) er det med disse mengdene tilstrekkelig å spise 130 gram norsk laksefilet ukentlig for å dekke det anbefalte inntaket av EPA og DHA.

Prosjektet er gjort på oppdrag fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF), og går i samarbeid med Sintef og Institutet för Livsmedel och Bioteknik (SIK).

 Ernæring og fôrteknologi  

Les mer om:

Relatert innhold

  • Nyheter
  • Prosjekter
  • Filer og lenker