Plast som er laget av biologisk materiale vil kunne påvirke maten positivt slik at den holder høy kvalitet lenger..
Plast som er laget av biologisk materiale vil kunne påvirke maten positivt slik at den holder høy kvalitet lenger. Her et stykke laksefilet i bioplast. Foto: Morten Sivertsvik/Nofima

Smart miljøplast skal beskytte maten bedre

Norske og rumenske forskere skal samarbeide om å lage en ny aktiv bioemballasje som kan hindre sykdomsfremkallende bakterier i å vokse i maten.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Morten Sivertsvik
Morten Sivertsvik

Forskningssjef
Tlf.: +47 905 97 998
morten.sivertsvik@nofima.no

Den nye matemballasjen skal baseres på bioplaster, kitosan fra for eksempel rekeskall, og essensielle oljer fra ulike krydderurter.

Hemmer bakterier

Nofimas forskere har lenge jobbet med såkalt aktiv emballasje, og har også lang erfaring med kitosan.  Stoffet har bakteriehemmende egenskaper, som vil gjøre det vanskelig for eventuelle sykdomsfremkallende bakterier å vokse i maten.

I tillegg skal emballasjen inneholde forkapslede essensielle oljer som skal virke positivt på maten gjennom mindre harskning og mindre bakterievekst, slik at holdbarheten forlenges.

– Hvis vi lykkes vil den nye emballasjen kunne gjøre maten enda tryggere og den vil holde høyere kvalitet under både produksjon, distribusjon og salg, sier forskningssjef Morten Sivertsvik i Nofima.

Mindre avfall

Den nye emballasjen, basert på bioplasten PHA, vil være 100 % nedbrytbar, og vil kunne minske avfallsmengden betydelig om den erstatter tradisjonell plastemballasje, som er laget av petroleum.

Et annet mål med emballasjen er at den skal gi lenger holdbarhet på matvarene. Om matvarene ikke så fort går ut på dato, er det også grunn til å tro at mengden matavfall også vil kunne minske.

Prosjektet ActiBioSafe har et totalbudsjett på 900.000 Euro, og er finansiert av EØS og rumenske forskningsmidler.

ActiBioSafe - logo

Forskerteamet i prosjektet ActiBioSafe skal forske fram emballasje som gir enda tryggere og bedre mat.

Ekspert-teamet i prosjektet ActiBioSafe. Foto: ActiBioSafe

 

 Prosessteknologi  

Les mer om:

Relatert innhold

  • Nyheter
  • Filer og lenker