Hege T. Berg-Knutsen fra Coop Norge og Katrine Kerr Gammelsrød, konstituert daglig leder i Norsk Matbygg. Foto: Coop

Fremtidsrettet bygg

Når Coop lanserer sin nye produktserie Gullbygg, basert på en spesiell type byggkorn med gunstige helseeffekter, har Nofimas kornforskere vært viktige bidragsytere.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Stefan Sahlstrøm
Stefan Sahlstrøm

Seniorforsker
Tlf.: +47 970 88 975
stefan.sahlstrom@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Ann Katrin Holtekjølen

Hovedingrediensen i de nye matvarene er et skall-løst byggkorn, utviklet for bruk i mat. Arbeidet med den nye serien startet for tre år siden, da fire kornbønder i Østfold etablerte Norsk Matbygg, og sammen med matforskningsinstituttet Nofima tok initiativet til å ta frem til et byggkorn som egner seg til bruk i matlaging. For, til tross for at bygg er den mest dyrkede kornsorten i Norge, har hittil bare en forsvinnende liten del blitt brukt til mat.

– Det er viktig å få frem produkter som inneholder bygg og som forbrukeren liker for å øke forbruket av bygg, sier seniorforsker Stefan Sahlström i Nofima.

Forventer vekst

– I dag er vi blitt tolv kornbønder i Østfold som dyrker Duga, navnet byggkornet har fått. Vi ser for oss at både dyrkingsareal og antall dyrkere vil øke fremover, sier Katrine Kerr Gammelsrød, konstituert daglig leder i Norsk Matbygg.

I motsetning til de fleste andre byggsorter er Duga skall-løst, noe som gir det høyere næringsinnhold og bedre smak enn tradisjonelt bygg med skall. Kornet bearbeides slik at man beholder viktige næringsstoffer. Bygget har en søtlig og god smak. Det har et naturlig høyt innhold av kostfiberet beta-glukan, som har dokumentert positiv effekt på kolesterolet.

– Gullbygg-serien består av syv ulike produkter ved lanseringstidspunktet, men vi har som mål å øke antallet produkter etter hvert, sier Hege T. Berg-Knutsen, ansvarlig for egne merkevarer i Coop Norge.

Til Nofimas forsøksbakeri er det kjøpt inn nye møller, sikteutstyr og prosesseringsutstyr. Med de nye møllene og sikteutstyret kan Stefan Sahlström og hans forskerkolleger finne ut eksakt hvor i kornet de gode helsekomponentene sitter, og hvordan kornet skal males og siktes for å beholde disse komponentene. Kostfiber som beta-glukan er bare en av komponentene som forskerne er interessert i å kartlegge, også protein og stivelse står høyt oppe på ønskelista.

Senker kolesterolet og blodsukkeret

Bygg bidrar blant annet til å senke kolesterolet, og den nye kornsorten inneholder mer av kostfiberet beta-glukan enn vanlig byggkorn.

– Beta-glukan sørger for at kroppen bruker lengre tid på næringsopptaket. Dermed stiger ikke blodsukkernivået så raskt. Beta-glukan bidrar også til lavere kolesterolnivå ved å hindre opptak av kolesterol og gallesyre, som kroppen selv lager av kolesterol i tynntarm, sier Anne Rieder, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima.

Bygg er i tillegg til beta-glukan også rikt på antioksidanter og inneholder jern, sink, B- og E-vitaminer og andre verdifulle næringsstoffer.

Fakta om prosjektet

Gullbygg-serien består i dag av brød, knekkebrød, frokostblanding og grøt, samt byggkorn som middagstilbehør. Flere produkter vil følge etter hvert. Foto: Coop

Gullbygg-serien består i dag av brød, knekkebrød, frokostblanding og grøt, samt byggkorn som middagstilbehør. Flere produkter vil følge etter hvert. Foto: Coop

Innovasjonsprosjektet er et samarbeid mellom Coop, Norsk Matbygg, matforskningsinstituttet Nofima og et canadisk forskningsmiljø, finansiert av Norges forskningsråd.

Norsk Matbygg ble etablert i 2011 som et resultat av et forprosjekt utført av Det Kongelige Selskap for Norges Vel, Nofima og Fylkesmannens Landbruksavdeling i Østfold, Målet var å finne frem til kulturplanter som ut fra blant annet tradisjon og klimatiske forhold kunne øke matproduksjonen og ha muligheter for utvikling av nye forretningsområder.

 Mat og helse  

Les mer om:

Relatert innhold

  • Nyheter
  • Forskningsanlegg

 
Bakeri og møller

Vi har et velutstyrt fullskalabakeri med solide analysemuligheter. …