Foto av produksjonshallen i Nofima
Stolte over nytt utstyr. Gruppa som har stått for innkjøp i kjøt- og emballasjehallane, f.v. Tom Chr. Johannessen, Ellen Skuterud, Karin Solgaard, Aud Espedal og Oddvin Sørheim. Foto: Wenche Aale Hægermark

Nytt utstyr i produksjonshallene

Kjøtt- og emballasjehallene på Nofima i Ås har i mange år vært arena for forskning, innovasjon, produktutvikling, kurs, nettverk og undervisning. Bransjen er en flittig bruker av hallene.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Norges forskningsråd har gjennom sin satsing på infrastruktur i forskningen bevilget 27 millioner til matpilotanlegget ved Campus Ås. NMBU og Nofima har i samarbeid oppgradert utstyret i pilot-anleggene. En del av denne bevilgningen, ca. fire millioner kroner, er benyttet til oppgradering av kjøtt- og emballasjehallene hos Nofima.

Etter innkjøp av helt nytt utstyr og utskiftning av gammelt inneholder nå kjøtthallen omfattende utstyr i småskala for de fleste prosesser innen foredling av kjøtt. Det gjelder for eksempel produksjon av pølser, kjøttkakeprodukter, skinker, bacon og spekemat. Pakkehallen inneholder utstyr for pakking av nesten alle typer faste næringsmidler, kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker..

Oppgraderingen setter oss i enda bedre stand til å hjelpe kjøtt-, og emballasjebransjen med å løse oppgaver knyttet til forskning, innovasjon, produktutvikling og opplæring. Våre fagfolk står klare til å hjelpe dem som måtte ønske å gjøre testproduksjoner eller benytte utstyret i hallene.

Eksempler på utstyr i kjøtthallen:

 • Hurtighakkere, 10 – 65 liter med gode styringsfunksjoner
 • Mikrokutter for emulsjoner
 • Kverner
 • Blandemaskiner, 5 – 80 liter med vakuum
 • Pølsestoppere
 • Formemaskin for kakeprodukter
 • Båndsteikemaskin og annet steikeutstyr
 • Maskiner for injisering av saltlake, med ulik nåletykkelse
 • Koke/røykeskap og klimaskap
 • NIR-skanner for direkte on-line måling av kjemisk innhold, kjøttkvalitet og temperatur
 • Kjøle- og fryserom for styrt lagring.

Eksempler på utstyr i emballasjehallen:

 • Skålpakkemaskin, med mange ulike formsett, for gass og skin-pack
 • Dyptrekker, også for gass og skin-pack med mange formsett
 • Vakuummaskiner
 • Utstyr for måling av gasser
Les mer om:

Relatert innhold