Bilde av Fjordland-pakker.
Nå blir det enda mer grønnsaker i Fjordlands ferdigmiddager. Foto: Lidunn Mosaker Boge/Nofima.

Grønnere ferdigmiddager

Nå blir det enda mer grønnsaker i Fjordlands ferdigmiddager. Et forskningsprosjekt har hatt som mål å utvikle nye og smakfulle retter med flere sorter norske grønnsaker.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Det treårige forskningsprosjektet er akkurat avsluttet. Forskningsprosjektet har hatt navnet NorGrønnSousVide og Fjordland har vært prosjekteier, mens selve forskningen er ledet av seniorforsker Gunnar Bengtsson ved matforskningsinstituttet Nofima. – Grønnsaker er en viktig del i et måltid, og med dette prosjektet ønsker vi å øke andelen sunne og populære grønnsaker i varmretter. Utfordringen er at tradisjonell tilberedning kan gi grønnsakene løs konsistens og dårlig farge, i tillegg til å ødelegge næringsstoffer, sier Gunnar Bengtsson.

Øker kunnskapen om sous vide

I utviklingen av de nye rettene brukes metoden sous vide. Metoden går ut på at råvarene legges i poser, og så varmebehandles skånsomt i vann eller damp. På den måten bevares den gode smaken, og alle næringsstoffer ivaretas bedre enn ved koking i kjele. Samtidig er det viktig å være oppmerksom på hvordan holdbarheten påvirkes av skånsom kontra sterk varmebehandling, og dette har vært sentralt i prosjektet.

– De norske rotgrønnsakene blir veldig bra når de tilberedes med sous vide-metoden. Gulrøtter, purre, hvitkål og kålrot er blant de norske grønnsakene Fjordland bruker i dag. Vi jobber nå med å finne frem til nye arter og sorter som kan bli minst like gode. I tillegg vil vi øke kvaliteten på eksisterende grønnsaker, forteller prosjektleder og kokk Øivind Fosvold i Fjordland.

Hele verdikjeden er med i forskningsprosjektet

Forskningsprosjektet har involvert alle ledd, fra leverandør av frø, til bonde og høsting av grønnsakene, og til slutt produksjon av ferdige retter. Ved siden av Fjordland og Nofima har Fjordkjøkken, Findus Norge og NORGRO deltatt. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet og med egeninnsats av de deltagende bedriftene. – Flere av forsøkene har gitt gode resultater. Vi er derfor overbevist om at det snart vil komme nye  retter fra oss, avslutter Øivind Fosvold.

 Mat og helse  

Les mer om:

Relatert innhold

  • Nyheter