Foto av desserter
Du vil ha variasjon. Derfor smaker ikke hovedretten like godt når du har spist mye av den, og derfor vil du gjerne ha en annen smak etterpå. Foto: Kjell J. Merok/Nofima

Hvorfor har jeg lyst på dessert?

Du har spist et stort og godt måltid i hyggelige omgivelser. Hvorfor er det slik at uansett hvor god hovedretten har vært, så kan du få lyst på dessert etterpå? Hvorfor er det noen smaker som gir deg mer lyst enn andre på dessert og kaffe?

Kontaktperson
Portrettbilde av Margrethe Hersleth
Margrethe Hersleth

Forskningssjef
Tlf.: +47 901 89 021
margrethe.hersleth@nofima.no

Margrethe Hersleth, seniorforsker i Matforskningsinstituttet Nofima, kan svare med tre bokstaver. SSS. SSS står for Sensory Specific Satiety. Det er kanskje ikke så enkelt å forstå på stående fot. Men det kan forklares slik: Når vi har spist den samme maten en stund, så liker vi den etterhvert ikke like godt lenger.

Det handler om smak, om konsistens og om utseende

– Vi ønsker variasjon i teksturen, smaken og fargen på maten vi spiser, og vi liker sensoriske kontraster i tekstur under spising, forklarer Hersleth. Et eksempel: Iskrem og sjokolade som smelter i munnen.

Dette er et utdrag fra en artikkel publisert på forskning.no.

Den sensoriske forskningen i Nofima er i hovedsak finansiert gjennom Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL).

 Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Les mer om:

Relatert innhold