Foto av Nofimas baker Andre Løvaas
Nofimas baker André Løvaas besøkte Frøtvedt Gård for å vise og gi svar på alt de måtte lure på om baking. Illustrasjonsfoto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

Bryggerhuset på Frøtvedt

På en høyde over Oslofjorden ligger Frøtvedt Gård, og på gården ligger Bryggerhuset. I kafeen i står den store vedfyrte bakerovnen, og når kafeen er åpen sprer baksteduften seg herfra til langt ut på tunet.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Stine Alm Hersleth
Stine Alm Hersleth

Seniorrådgiver
Tlf.: +47 975 41 669
stine.alm.hersleth@nofima.no

I dag har innehaver Kristi Transet og medhjelper Torild Kure besøk av baker André Løvaas fra matforskningsinstituttet Nofima. Han er her for å vise og gi svar på alt de måtte lure på om baking. Bakerne i Bryggerhuset har holdt på en del år, og har basiskunnskapen på plass. Det de ønsker mer kunnskap om er baketekniske egenskaper til ulike ingredienser.

– Vi ønsker å vite om hva som egentlig skjer i deigen, rent baketeknisk, slik at vi forstår hva som går galt hvis det gjør det, for eksempel hvorfor brødet vi baker innimellom blir tørt og smuldrete. Etter å ha eltet noen deiger har vi nå fått en forklaring som vi vil teste ut, sier Kristi

For henne er et besøk gjennom Kompetansenettverket sin besøksordning veldig nyttig, både på grunn av den individuelle tilpasningen og fordi det brukes eget utstyr. Dermed blir det enkelt å overføre det de lærer i dag til egen bakerhverdag.

– Det er nyttig å få bekreftet hva vi gjør riktig og korrigering på ting som med fordel kan gjøres litt annerledes. André gir oss mange praktiske tips og gode råd underveis. Ofte er det ting som er lette å endre og som gjør hverdagen enklere, sier Kristi

Her bryter Torild inn: – som for eksempel å stille deig-beholderen på høykant så deigen flyter ut av seg selv eller at grovbrødene skal bearbeides lite etter heving, for å bevare luftigheten. Jeg har fått en helt annen forståelse for hvor forsiktige vi skal være med gjærbakstdeiger.

Enda mer særpreg på spesialiteten

Fletteloff selges det mye av i Bryggerhuset, og de får ofte bestillinger til spesielle anledninger som konfirmasjon og jubileum. For å sette ytterligere særpreg på spesialiteten viser André teknikken for å flette med flere enn tre fletter og hvordan de kan variere frøsortene på de ulike flettene. Begge deler inspirerer til å utvide fletteloffens produktspekter. En annen variant, som går raskere, er å tvinne loffen.

André har flere effektivitetstips. – En god regel for å gjøre arbeidet mer effektivt er at alt som kan gjøres dobbelt, bør gjøres dobbelt. Lag for eksempel en dobbelsats med cookiesdeig, og frys inn halvparten, sier han.

Når Bryggerhuset holder åpent trår ekstrahjelper til. De jobber hovedsakelig i kafeen som også er litt livsstilbutikk. I tillegg til ferske bakervarer kan kundene kjøpe interiørartikler og mat fra andre lokalmatprodusenter.

– Vi selger ikke noe særlig av større interiørartikler, men servietter, lys og mat fra andre lokalmatprodusenter er det mange som kjøper. Jeg gjør i stand brett med ulike typer lokalmat til jul, og disse er veldig populære, avslutter Kirsti.

 

Kompetansenettverket for lokalmatprodusenter

Lokalmatprodusenter, serveringssteder og små næringsmiddelbedrifter (< 10 ansatte) som vil utvikle spesialiteter basert på lokale råvarer kan på tilbudom hjelp for å lykkes med videreutvikling og verdiskaping. Norge er delt inn i fem Kompetansenav som utarbeider tilbud om kurs, seminarer, nettverk og besøksordning som er tilpasset bedriftenes behov.

Gjennom Besøksordningen kan du få tilbud om et gratis besøk av en aktuell rådgiver inn i din egen virksomhet. Det kan være en person fra et matfaglig miljø eller annet basert på det behovet du måtte ha. I løpet av besøket kan det utføres noe konkret arbeid i tillegg til rådgivning og en enkel analyse for å kartlegge dagens situasjon, potensialet og behov. Rådgiveren skal også kunne vise vei til andre kompetansemiljøer og mulige offentlige virkemidler basert på ditt behov.

Ønsker du å vite mer kan du ta kontakt med Stine Alm Hersleth hos Nofima, stine.alm.hersleth@nofima.no eller 64970320. Hun er koordinator for Navet i Øst.

Nasjonal koordinator er Innovasjon Norge og kontaktperson er Silje Marie Lesjø, silje.marie.lesjo@innovasjonnorge.no

 Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Les mer om:

Relatert innhold