Foto av økologiske vafler
Målet er sunne vafler som smaker og metter godt. Derfor inneholder røra grovt mel, mange egg og lite sukker. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

Nyhet: Sunne økologiske vafler

Sammen med Toten Egg og Oikos har matforskningsinstituttet Nofima utviklet Totenrøra – en sunn og økologisk vaffelrøre. I første omgang selges vaflene på ulike arrangement.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Stefan Sahlstrøm
Stefan Sahlstrøm

Seniorforsker
Tlf.: +47 970 88 975
stefan.sahlstrom@nofima.no

I Totenrøra brukes økologiske kvalitetsråvarer. Eggene er fra Toten, melet fra Holli Mølle, smøret fra Rørosmeieriet og kefiren fra Tine. I utviklingen av resepten har målet vært sunne vafler som smaker og metter godt. Derfor inneholder røra grovt mel, mange egg og lite sukker. Flere egg gir vaflene et høyere proteininnhold. Bygg og havre gir høyt fiberinnhold.

Tar i bruk ny mølleteknologi

Men maten er som kjent ikke sunn før den er spist, så det nytter ikke å lage sunne produkter hvis det er usikkert om de faller i smak. Det er gjennomført et antall forbrukertester, og tilbakemeldingene har ført til endringer i resepten.

– En gjenganger blant kommentarene var at vaflene var for grove, forteller Åshild Longva, prosjektleder i Nofima.

Bygg som er produsert i Norge inneholder skall, og dette skallet må fjernes før byggkornene kan spises. Kunsten er å fjerne skallet i mølleprosessen uten å fjerne de ytterste delene av kornet, for disse inneholder mange helsekomponenter. Mye av smaken sitter i de ytterste delene av kornet. Så mange møller sliper kornet for å fjerne skall pluss de ytterste delene av kornet for å redusere smaken av bygg.

– Nofima har allerede jobbet en stund med å teste ut hvordan byggkorn kan slipes og males, samtidig som næringsstoffene beholdes. Det er den kunnskapen Holli Mølle nå bruker til å lage byggmel med mye fiber og god smak, sier Nofimas seniorforsker Stefan Sahlström.

Et konkurransedyktig produkt

En annen utfordring er prisen. Et viktig mål for mange arrangement er å tjene penger til lokale, ideelle foreninger. For dem er hver krone viktig, og innkjøpspriser er en avgjørende faktor. En vaffelrøre der ingrediensene i utgangspunktet er dyrere enn i vanlig vaffelrøre vil nødvendigvis koste noe mer.

– For oss er det viktig å være konkurransedyktige, og vi er klar over at prisen er vesentlig. Derfor ønsker vi at Totenrøra ikke skal være så mange kroner dyrere enn andre vaffelrører på markedet, men vi vil også legge vekt på fortelle om fordelene med vår røre; at den er sunnere og metter mer, sier Ernst Ole Ruch, daglig leder i Toten Eggpakkeri.

En måte å få ned prisen på ingrediensene er å erstatte speltmel med havre- og byggmel.
– Samtidig håper vi at for eksempel idrettslag, med utøvere som i utgangspunktet bør være opptatt av et sunt kosthold, ser det som konkurransefortrinn at vaflene de tilbyr er sunne og mettende, avslutter Ernst Ole Ruch.

Frysepakket vaffelrøre

Røra leveres frossen og kommer i pakninger på 2,5 og 5 liter. Toten Egg distribuerer foreløpig vaffelrøra på Østlandet, og den kan bestilles direkte hos dem. De jobber imidlertid også med å få produktet inn i ASKO sitt sortiment, slik at det blir tilgjengelig i hele landet.

Dette produktutviklingsprosjektet er støttet av Økologiprogrammet, finansiert fra SLF (Statens Landbruksforvaltning).

 Mat og helse    Råvare og prosess  

Les mer om:

Relatert innhold

  • Filer og lenker