Patogenprosesshall ble åpnet 17. desember 2013 av Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og Fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Hallen er den eneste i Europa der livsfarlige bakterier kan studeres i naturlige produksjonsmiljøer.
Patogenprosesshall ble åpnet 17. desember 2013 av Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og Fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Hallen er den eneste i Europa der livsfarlige bakterier kan studeres i naturlige produksjonsmiljøer. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

– Campus Ås: Gratulerer med et livsviktig tiltak

- Matpilotanlegget på Campus Ås kan redde liv, mener landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Helga Næs
Helga Næs

Forskningssjef
Tlf.: +47 915 94 673
helga.naes@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Askild Lorentz Holck
Askild Lorentz Holck

Seniorforsker
Tlf.: +47 416 89 102
askild.holck@nofima.no

Sammen med fiskeriminister Elisabeth Aspaker åpnet hun den nye forsøkshallen som skal bidra til økt kunnskap om farlige, matbårne bakterier som Listeria og E.coli.
Listhaug trakk fram det alvorlige utbruddet av E.coli EHEC fra 2006, hvor 18 personer ble alvorlig syke og ett barn døde.

– Jeg husker det utbruddet veldig godt. Som mamma tenker jeg på det når jeg serverer ungene mine morrpølse. Gratulerer til Campus Ås. Dette er et tiltak som kan redde liv, sa Listhaug.

Fulltegnet seminar

Sammen med Aspaker og et fulltegnet seminar med 150 personer ble hun vist rundt i hallen for å se hvordan og hvorfor forskning på farlige matbårne bakterier er viktig.

– Bakteriene endrer seg. E.coli EHEC var opprinnelig kjent som ”hamburgerbakterien”. Nå finner vi den også i grønnsaker, forklarte Nofima-forsker Askild Holck.
Han vil være prosjektleder for det femårige forskningsprosjektet som starter opp i den patogene pilothallen.

Forskning i verdensklasse

Listhaug og Aspaker vektla begge hvordan Campus Ås etablerer seg som et akademisk tyngdepunkt for matforskning og mattrygghet.
– Hallen er unik i Europa. Jeg har tro på at dere vil bli verdensledende, sa Aspaker.
– Her er det grunnlag for internasjonalt samarbeid og for tettere samarbeid mellom blå og grønn sektor, sa Listhaug.

Maner til industrisamarbeid

Den patogene pilothallen har en prislapp på 11,5 millioner kroner. For å få på plass utstyr, er det i tillegg bevilget tre millioner kroner. Men mer utstyr og midler bør på plass. Ministrene oppfordret matindustrien til å delta i spleiselaget.

– Næringsmiddelindustrien har et stort ansvar for å sikre den norske befolkningen trygg mat. Industrien må bidra med forskning og utvikling. Den private forskningsandelen må økes, sa Listhaug.

Se innslag fra NRK.

 Trygg og holdbar mat  

Les mer om:

Relatert innhold