Søt, salt og sur smakslab

200 sjetteklassinger fikk testet smaksløkene sine på søtt, salt, surt, bittert og umami.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Mats Carlehøg
Mats Carlehøg

Prosjektleder/sensoriker
Tlf.: +47 412 24 957
mats.carlehog@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Aase Vorre Skuland
Kontaktperson
Portrettbilde av Kristine S Myhrer
Kristine S Myhrer

Prosjektleder/sensoriker
Tlf.: +47 982 56 016
kristine.myhrer@nofima.no

200 sjetteklassinger fikk sjekke smaksløkene sine da Smakens uke ble arrangert i Måltidets Hus i Stavanger torsdag 31.10. I en egen smaksløype gjennom hele Måltidets Hus fikk elevene prøve ut luktesansen og vurdere hva de mener er søtt, salt, surt, bittert og umami.

Hele Måltidets Hus var et gigantisk matlaboratorium der smaksløypen bukter seg rundt med mange poster med råvarer. Elevene ble blant annet utfordret til å bestemme hvilken eplemost som var søtest og syrligst og til å smake på ting som ser likt ut men som smaker forskjellig. Mange elever rapporterte at de syntes den søte eplemosten var best.

– Det var gøy å gå rundt å smake på ulike ting, og vi har lært mye nytt og testet ut både lukt og smak, var den entusiastiske tilbakemeldingen fra flere av sjetteklassingene etter smaksløypen. Eplemost, gulrøtter, yoghurt og tomatsuppe med varierende saltsmak ble også servert.

Smakens uke ønsker å få oss til å nyte maten og råvarene vi har, i tillegg til å bidra til å forstå kvalitet og kulturarven rundt det vi spiser. I år har også flere matgründere vært med på produktutvikling sammen med elever på videregående skoler.

Elever fra Storhaug, Madlavoll og Teinå skoler i Stavanger, Sviland skule i Sandnes, Goa skole i Randaberg og Røyneberg skole i Sola deltok på Smakens uke.

På Nofima i Ås ble smakens uke gjennomført dagen før med sjetteklassinger fra Åsgård skole og Kroer skole.

Elevene på Nofima i Ås smakte seg igjennom ulike grunnsmaker, fruktjuicer og eksotiske matretter, i tillegg til å utfordre luktesansen i en blindtest.

Fra elevene på Ås ble det plukket opp følgende kommentarer;

– Det lukter kuskit!

– Stakkers de som skal smake på grapefruktjuice

– Så kjipt at vi ikke får smake på karamellsausen

– Den beste skoledagen noengang

Landbruks- og matdepartementet står bak Smakens uke i samarbeid med Nofima, Opplysningskontorene i landbruket, Norges Kokkemesteres Landsforening, VilVite-senteret i Bergen og Måltidets Hus i Stavanger.

 Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Relatert innhold