Kjøttjuryen på videreutdanning

Juryen som kårer vinnere i NM i kjøttprodukter, ønsker mer teoretisk kunnskap før årets konkurranse og kontaktet sensorisk avdeling i Nofima for påfyll.

Kontaktperson
Portrettbilde av Josefine Skaret
Josefine Skaret

Prosjektleder/sensoriker
Tlf.: +47 954 92 575
josefine.skaret@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Øydis Ueland
Øydis Ueland

Seniorforsker
Tlf.: +47 996 07 621
oydis.ueland@nofima.no

Mette Juberg som er juryleder i NM i kjøtt og kvalitetssjef i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, følte et behov for ytterligere å øke kompetansen til juryen i NM i kjøtt og tok kontakt med sensorisk avdeling i Nofima. Hun ønsket at Nofima skulle kurse kokkene og dommerne som sitter i fagjuryen i NM i kjøttprodukter i faget sensorikk. Dommerne dømmer årets beste julemat og grillmat annethvert år.

Kompetanseoverføring

– Nofima sitter på landets beste fagkompetanse i sensorikk, kanskje til og med i verdensklasse, og det var naturlig å bruke denne kunnskapen for at juryen vår skal kunne bedømme produktene på en best mulig måte og slik finne de verdige vinnerne i alle klasser. Vi vil vite mer om den teoretiske delen av sensorikk og også hvordan vi kan bevisstgjøre hverandre i juryen. Vi vil bli flinkere, sier Mette Juberg.

Farge og form

Juryen skal altså bli mer samkjørte på vurdering av julematens konsistens, lukt, smak, farge og form i løpet av kurset.

– For Nofima er det bra å dele sin kunnskap innen området. Det øker bevisstheten om sensorikk som fagområde, samtidig som det er viktig for oss å synliggjøre at sensorisk analyse er et viktig instrument for næringsmiddelindustrien. Nofima sitt sensoriske panel på Ås er det beste i Norge og det vil vi gjerne vise fram, sier Josefine Skaret, laboratorieleder på sensorisk avdeling. Deltagerne lærte om sensorikk som verktøy, biologiske og genetiske forskjeller mellom mennesker, utvelgelse av dommere, eksempler på egenskaper som forekommer i kjøttprodukter, bruk av skjema og skala. Disse temaene ble gjennomgått blandet med praktiske øvelser.

Prisutdelingen av årets beste kjøttprodukter foregår 14.11.2013. Du kan lese mer på http://kjottprodukter.no.

 Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Relatert innhold