Fôrteknologisenteret

Senteret har en sterk posisjon innenfor utvikling av fôr og alltid med fokus på verdikjeden.

Kontaktperson
Portrettbilde av Andre Sture Bogevik
Kontaktperson
Portrettbilde av Odd Helge Romarheim
Odd Helge Romarheim

Leder/ Forsker Fôrteknolog
Tlf.: +47 917 23 867
Odd.H.Romarheim@nofima.no

Vår hovedmålsetning vil alltid være å bringe næringsstoffene frem i produktet i rett form samtidig som man unngår unødig tap.

Vi har førstehånds kunnskap om valg av fôrmidler, spesielt i forhold til de tekniske egenskapene og den biologiske tilgjengeligheten. Senteret spiller en viktig rolle i forhold til bærekraftig og effektiv matproduksjon.

Til våre kunder kan vi tilby de beste løsningene for fleksibel pilotskala forsøk og produksjon enten det er formaling, blanding, ekstrudering, pelletering eller agglomerrering.

Vårt moderne pilotproduksjonsanlegg for fôr utfører skreddersydde testforsøk og fôrproduksjoner.

Basisenheten i ekstruderingslinjen er en dobbelt skrue med tilhørende enheter som prekondisjonering, tørke og vakuumcoater samt toppcoater.

Vårt fleksible system gjør det mulig å framstille både små og mellomstore produksjoner og å gjennomføre kontrollerte prosesstudier.

Typiske oppdrag for Fôrteknologisenteret er:

  • Pilotproduksjoner for oppdrettere
  • Produksjon av egenutviklede fôrkonsepter i tidlig kommersialiseringsfase
  • Spissekompetanse på ingredienser og fôrteknologi
  • Eksperimentelle fôr til FoU miljø og industri

Vi har lenge jobbet med kommersialisering av nye fôrkonsepter som for eksempel:

  • AgloNorse, et larvefôr til marin fisk opprinnelig utviklet ved vårt institutt
  • Blue Limit, utvikling av larvefôr til skjell og reke
  • Utvikling av tørrfôr til kråkeboller, kongekrabbe og hummer

Vi tester ulike fôrkonsept under kontrollerte betingelser med ulike arter fisk både i sjøanlegg og i kar på land som er utstyrt med temperaturkontoll og fôroppsamling.

Fôrteknologisenteret har mange kunder nasjonalt og internasjonalt.

Vi garanterer konfidensiell behandling i forhold til alle typer oppdrag.

Typiske kundegrupper er produsenter av råvarer og tilsetningstoffer, fiskeoppdrettere, fôrprodusenter, fiskemelprodusenter og universitet og forskningsinstitusjoner.

Oversikt over utstyret på Fôrteknologisenteret:

MILLING & SIZING

Hammer mill: Jesma hammer mill type 650/315 (3000 rpm. Capacity 100 – 750 kg/h. Particle size reduction)
Retsch Mill: Type SR3 (2870 rpm. Max. capacity 75 kg/h. Particle size reduction)
Wet Grinder: Urschel Laboratories Comitrol Model 1700 (2950 – 3500 rpm. Capacity 1-500 kg/h). Particle size reduction, wet material.
Wet Grinder: CCO. MA. C:
Horizontal and vertical mixers (6): Batches from 1-1200 kg
Sieves (2): Allgaier TSM 1200 (Capacity 2-500 kg/h); Endecotts test-sieve shaker.

FEED MANUFACTURING

Extruder: Wenger TX 52, twin-screw, co-rotating. Max. capacity 300 kg/h.
Pellet Mill: Simon Heesen (Capacity 1 – 50 kg/h)
Vacuum and top coater: Dinnissen (Max. capacity 200 kg/h. Batch size of 60 litre or 35 kg)

DRYING

Carousel Dryer: Paul Klöckner, type 200.2 (Air capacity 100 m3/min)
Fluid Bed dryer: Capacity 0,5 – 1 kg/h
Tray Dryers (2): Hot air batch cabinet; Freeze Dryer: Heto FD 8

Adresse

Nofima Fôrteknologisenteret
Solegårdsveien 71
NO-5243 Fana

 Ernæring og fôrteknologi  

Relatert innhold