Fra venstre administrerende direktør i Marealis AS Jaran Rauø, forsker Jan Arne Arnesen og seniorforsker Asbjørn Gildberg, Norfima.
Fra venstre administrerende direktør i Marealis AS Jaran Rauø, forsker Jan Arne Arnesen og seniorforsker Asbjørn Gildberg, Norfima. Foto: Bjørn Tore Forberg/Nofima

Troms-reka – verdens best utnyttede råstoff

Nå kommer det rekebaserte kosttilskuddet mot høyt blodtrykk. Reker fra rent arktisk hav er i seg selv en attråverdig delikatesse. Neste nyhet er at restråstoffet fra reka - flere tusen tonn rekeskall - blir til helsekostprodukt mot høyt blodtrykk.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Jan Arne Arnesen
Kontaktperson
Portrettbilde av Ragnhild Dragøy
Ragnhild Dragøy

Forskningssjef
Tlf.: +47 977 49 562
ragnhild.whitaker@nofima.no

Langvarig samarbeid mellom Nofima-forskning og Norges største rekeindustribedrift Stella Polaris/Marealis gir nye og oppsiktsvekkende resultater.

Høy bioaktivitet

-Små proteinbiter (peptider) i rekeskall-hydrolysatet har i forsøk vist noe av den høyeste bioaktiviteten som er rapportert på dette området. Det innebærer at vi har et produkt, som bedre enn noe annet naturprodukt, virker mot forhøyet blodtrykk. For Stella Polaris og datterselskapet Marealis vil det innebære nye arbeidsplasser og en sideproduksjon som potensielt vil gi en inntekt på flere hundre millioner kroner per år.

Det sier daglig leder i Marealis AS, Jaran Rauø. Det raffinerte peptidkonsentratet som i form av en tablett eller kapsel har en potensiell kilopris til sluttkunde på 5000 kroner. Produktet som er registrert med varemerket Tensiotin® skal selges og markedsføres med en offentlig godkjent helsepåstand knyttet til blodtrykk.

Forebygger hjertesykdom

-Høyt blodtrykk er viktigste årsak til hjerte- og karsykdom. Hjerte- og karsykdom er igjen den dominerende dødsårsak globalt, og som blodtrykksdempende kosttilskudd kan det potensielt gi 700.000 mennesker pr år en bedre helse. Produktet er testet ut på dyr og mennesker med svært gode resultater, og flere studier på mennesker står for døra, sier Rauø.

Inspirert av Jens P. Heyerdal

-Det var Jens P. Heyerdal dy, en av eierne i Stella Polaris, som utfordret bedriften til å satse mer på krevende forskning og utvikling. Heyerdahl viste stadig til Borregaard som er verdens mest avanserte bioraffineri, og som produserer «vanilje» (vanillin) og lignin (betongforsterkning) som biproduksjon fra tømmerstokkene. Som motivator for etablering av Marealis AS har Heyerdahl hatt stor betydning. Eiere og styre i Stella Polaris har siden vist en dedikert vilje til nytekning og krevende innovasjon, og koblingen mot Nofima og den forskningen som utføres der har altså gitt et samarbeid som gir et høyverdig produkt fra en restfraksjon som har hatt liten utnyttelse, sier Jaran Rauø.

20 års forskning

Seniorforsker Asbjørn Gildberg ved matforskningsinstituttet Nofima AS, sier at det er langsiktigheten og tverrfagligheten i forskningen som har gitt resultatene. I 1997 deltok han i et EU-prosjekt blant annet med franske forskere som bidro vesentlig til å påvise den oppsiktsvekkende blodtrykksreduserende aktiviteten i rekehydrolysatet fra Nofima i Tromsø. Resultatet ble publisert i 2002, og på basis av en nyhetsbulletin fra Nofima plukket Stella Polaris opp dette i 2007.

-Even Stenberg hadde allerede gått opp løypa. Tidlig på 1990-tallet inngikk han et samarbeid med det tyske firmaet Henkel (Bio-Henk) om produksjon av hudkrem basert på kitosan fra rekeskall. Kitosan brukes blant annet også i kontaktlinser og i nedbrytbart emballasjemateriale. Ved en produksjon av peptidkonsentrat bruker vi kjøttet i rekeskallet. Deretter kan det avproteiniserte skallet gå direkte inn i produksjonen av kitin og kitosan. Dermed sparer en jobben med å fjerne proteinet i skallfraksjonen i kaustisk soda, sier Gildberg.

Hele reka utnyttes

Han våger påstanden om at reker i Troms blir 100 % utnyttet, sågar til høykost-produkter:

  1. Først piller vi reka og spiser hovedproduktet,
  2. Så tar vi skallet og skiller ut protein ved hjelp av naturlige enzymer og får ut kosttilskuddet.
  3. Når proteinet er fjernet går resten av rekeskall og hoder til kitosan.
  4. Til slutt er det bare litt støv igjen til stormåsen, sier Gildberg.

Men, det blir bare for en kort periode at det blir igjen støv til stormåsen. Stella Polaris/Marealis skal på sikt også hente ut de delene av råstoffet som i dag forsvinner med prosessvannet i produksjonen av rensede reker.

Dette er fremtidens fiskerinæring

Det første markedet Marealis sikter mot er USA, og sist høst deltok Rauø på Supply Side West, verdens største messe for kosttilskudd, i Las Vegas.

– Vi fikk svært positiv tilbakemelding på vårt produkt, ikke minst på grunn av det vitenskapelige arbeidet som var gjort. ”This is music to my ears” uttrykte én av de potensielle partnerne for Marealis i USA. Amerikanerne er også opptatt av at produktet har en god historie og utnyttelse av marint restråstoff og produktets opprinnelse i arktiske marine farvann gir en fordelaktig bakgrunn for markedsføring og salg av kosttilskudd i USA, sier Jaran Rauø.

 Marin bioteknologi  

Les mer om:

Relatert innhold