Grûnder Svein Kvalvik og Nofima-forsker Sten Siikavuopio mottar i dag Forskningsrådets innovasjonspris for luktagnet som er det første vitenskaplig dokumenterte agnet på verdensmarkedet.
Grûnder Svein Kvalvik og Nofima-forsker Sten Siikavuopio mottar i dag Forskningsrådets innovasjonspris for luktagnet som er det første vitenskaplig dokumenterte agnet på verdensmarkedet.

«Haill» på tube

Torsken kan lukte et bytte på 700 meter. Et nytt, bærekraftig agn, lar sportsfiskere smøre luktstoff på fiskekroken, for lettere å tiltrekke seg fisk som torsk, laks og kveite.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Sten Ivar Siikavuopio
Sten Ivar Siikavuopio

Seniorforsker
Tlf.: +47 976 98 241
sten.siikavuopio@nofima.no

Det nye agnet for sportsfiskere er utviklet av grunder Svein Kvalvik fra Lofoten sammen med forskere fra matforskningsinstituttet Nofima, SINTEF Materialer og kjemi og de tre industripartnerne Borregaard AS, Akvaren AS og Haplast AS.

Agnet er en gele/krem som selges på tuber. Innholdet er utvunnet fra marine restråstoffer.

– Gjennom mange forsøk har vi kommet frem til tre typer agn med ulike smaksstoffer som fisken liker. De tre agnene er spesialtilpasset artene torsk, kveite og ørret/laks/røye. Dette er det første sportsfiskeragnet i markedet som er vitenskapelig dokumentert, sier seniorforsker Sten Siikavuopio i Nofima.

Det siste året har han hentet ut mange typer ulike lukter fra restråstoff, og undersøkt hvordan ulike fisker reagerer på dem.

Brytes ned

Fortykningsmiddelet som gjør det mulig å påføre luktstoffene i form av en krem, er utviklet hos SINTEF Materialer og kjemi i Oslo.

– Vi har gitt kremen egenskaper som gjør at den brytes ned i vann over tid. Dette for å hindre at redskapen skal tiltrekke seg fisk til evig tid hvis snøret skulle ryke. Samtidig har vi sørget for at den ikke løser seg for raskt i vann. Mesteparten av kremen kan lages av fornybare ressurser, sier Ferdinand Männle, markedsdirektør i SINTEF Materialer og kjemi.

Selektivt

– Agnet har egenskaper som naturlig agn, forurenser ikke og er biologisk nedbrytbart. Vi bruker restavfall fra fiskeproduksjonen, dermed belaster vi ikke fiskeressursene for matfisk. Ved å erstatte fisk som agn vil vi bidra til reduserte klimautslipp, bedre utbytte i linefisket og mulighet for selektivt fiske, sier grunder Svein Kvalvik.

Han er opprinnelig fra Kvalvik i Lofoten og har hentet sin inspirasjon fra sitt hjemlige fiskerimiljø.

Kvalviks selskap Polybait AS lanserer først agn for sportsfiskere. Videre planer inkluderer agn for profesjonelle linefiskere.

Forskningen som ligger bak det nye agnet er støttet av Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og Mabit.

 Marin bioteknologi    Produksjonsbiologi    Sjømatindustri  

Les mer om:

Relatert innhold