Vennligst bemerk, det er over 4 år siden denne artikkelen sist ble oppdatert!

Andreklassinger forsker på middagsmat

- Æ like torsk, det smake deilig. Åtte år gamle Lisa ved Borgtun skoles SFO rekker handa i været og vekker en smule oppmerksomhet.

Kontaktperson
Portrettbilde av Siril Alm
Siril Alm

Forsker
Tlf.: +47 993 80 399
siril.alm@nofima.no

Det handler om fisk, og da jubler de fleste av hennes medelever atskillig mer over sushi og laks en over den mer tradisjonelle torsken.

Det vi er vitne til i Borgtuns SFO denne dagen er ingen vanlig undervisning. Det dreier seg derimot om forskning. Et utvalg av elevene i andre klasse er med i et forskningsprosjekt som doktorgradsstipendiat Siril Alm driver sammen med flere forskere ved matforskningsinstiuttet Nofima.

Foto av middag hjemme

– På forhånd har elevene fått utleverte kamera som de har hatt med seg hjem. Oppdraget er å fotografere middagsmåltidene hjemme. I tillegg til å fortelle hva slags mat de spiser hverdag og helg, forteller de litt om hvem som bestemmer dagens meny. Et mønster kan være at ungene får bestemme maten i helgene, mens det er foreldrene som bestemmer på hverdagene når barna har det travelt og skal rekke trening og andre aktiviteter. Da kan det bli lettvintmat som for eksempel pizza, fiskekaker og pølser, og enkelte ganger rekker de rett og slett ikke å spise middag i det hele tatt, sier Siril Alm.

Hvordan dannes matvaner?

Det som barna forteller er selvsagt konfidensiell informasjon. Noen kan fortelle om uenighet om matvalget hjemme. Andre kan fortelle om følgende beskjed fra far eller mor:

– Du får ikke dessert om du ikke spiser opp fisken. Eller, du må gå fra bordet om du ikke spiser maten din, sier Alm.

Det handler ikke bare om hennes doktorgrad. Dette er et ledd i et treårig prosjekt ved Nofima der flere forskere ved matforskningsinstituttets avdeling på Ås deltar.

Sammen skal de avdekke matspesifikke, sosiale og psykologiske faktorer rundt middagsmåltidet. De forsker på hvilke råvarer som barna foretrekker og ønsker å gi barna en mulighet til å selv fortelle forskerne hvilken mat de liker å spise.

– Vi forsøker å finne svar på hvordan barns matvaner dannes, og hvordan de påvirkes til et sunt kosthold, sier Siril Alm.

Åhh, taco!!!

Under forskningsøkten ved Borgtun skoles SFO viser Alm barnas egne bilder av matretter på en overhead, og kommentarene lar ikke vente på seg:

– Pizza er sykt godt, sier en entusiastisk Johan. Mange henger seg på at pizza er utmerket helgemat. Men entusiasmen blir rett og slett unison når det dukker opp et bilde av taco.

– Åhhh Taco!! Lyder det nærmest som et stadionbrøl.

– Utfra en målsetting om sunt kosthold er taco ikke noe dårlig valg. Kjøtt er proteinrik kost, og med til denne retten hører også ost og en god porsjon salat. Dersom man sørger for å kjøpe av de magre kjøttdeig-alternativene, slik som karbonadedeig, og velger tortillalefser med fullkorn, er man godt i havn med et vellykket og sunt måltid. Taco er vanligvis et sosialt måltid der barna selv får velge hva de vil ha i lefsa eller tacoskjellet. Som en bonus følger også trivsel og god følelse av helg, sier Siril Alm.

Overraskende glad i fisk

Hun er for øvrig positivt overrasket over barnas begeistring over en del fiskeretter.

– Til tradisjonell fisk og potet er det rimelig liten begeistring. Potet skaper ofte diskusjon. For noen er potet «æsj», mens noen synes potet rett og slett er toppen, for eksempel krakket med godt smør. Når det gjelder torsk og sei er tilhengerne få. Men entusiasmen stiger når det blir snakk om laks. Overraskende er imidlertid at svært mange av ungene lar seg begeistre av sushi. Sushi er jo ungdomsmat, og det har nok smittet nedover i årsklassene, muligens fra unge foreldre eller fra eldre søsken. Sushi er jo ikke bare sunt. Det er velsmakende og veldig sunt, sier Siril Alm.

Overdreven frykt for «junk»

Hennes foreløpige konklusjoner er at mat er viktig og lystbetont for ungene. Den sosiale faktoren er betydelig.

– I tillegg er kanskje frykten for at unger spiser junk-food overdrevet. Undersøkelsene ungene sjøl har gjort viser at fredag, lørdag og søndag er plussdager der trivselsfaktoren knyttet til gode måltider i selskap med familien er betydelig. Utfordringen er kanskje hva man kan gjøre for å gi rom for sunnest mulig «hurtigmat» på travle hverdager, sier hun.

Planlegging er nok et nøkkelord i denne sammenhengen, og hun oppfordrer foreldre til å planlegge måltidene i større grad. Dersom man allerede har maten klar i kjøleskapet når man kommer hjem om ettermiddagen, så er det både enklere og raskere å velge sunn middagsmat. Fisk er jo et ypperlig produkt som krever kort tilberedningstid og kan varieres på mange måter.

På linkene under finnes et knippe velsmakende oppskrifter som kan gi inspirasjon til travle foreldre og barn.

 Markedsforskning  

Relatert innhold