Ny vacuumcoater til Bergen

Ny vacuumcoater skal sikre Nofimas posisjon som ledende leverandør av forsøksfôr til fisk

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Tor Andreas Samuelsen
Tor Andreas Samuelsen

Seniorforsker
Tlf.: +47 950 35 304
tor.a.samuelsen@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Odd Helge Romarheim
Odd Helge Romarheim

Leder/ Forsker Fôrteknolog
Tlf.: +47 917 23 867
Odd.H.Romarheim@nofima.no

Nofimas fôrteknologisenter i Bergen har anskaffet en ny vacuumcoater for å kunne levere enda mer presis forskning på fiskefôr. Denne coateren ble laget på bestilling fra seniorforsker Tor Andreas Samuelsen i Bergen og tok seks måneder å levere.

– Denne maskinen har stått på ønskelisten lenge her i Bergen. Den gir en helt ny grad av nøyaktighet i produksjonen av forsøksfôr, og det er veldig viktig ettersom fokuset på alternative oljer i fôret øker, sier Odd Helge Romarheim, leder ved fôrteknologisenteret.

En vacuumcoater brukes primært til å tilsette ulike fôroljer til pellets, men kan også brukes for å tilsette enzymer eller andre næringsstoff som kan løses i olje eller vann.

En fôrpellet inneholder mange porer. I vacuumcoateren trekkes lufta ut av porene, så sprayes den med væsken og når luften slippes tilbake inn i coateren, presses væsken inn i porene på pelleten.

– Vi kan veie inn fôr og olje manuelt, vi har visuell kontroll av hele prosessen og det er enkelt og raskt å gjøre rent mellom hver behandling. Disse kriteriene er svært viktig når vi lager forsøksfôr og vi mener at denne maskinen bidrar til at Nofima opprettholder sin posisjon som ledende leverandør av forsøksfôr til fisk, avslutter Romarheim.

 Ernæring og fôrteknologi  

Relatert innhold