Økosuksess i København

Deltakerne på den nordiske øko-konferansen «the Organic Cuisine» hadde som mål å utveksle erfaringer de nordiske landene i mellom og utfra disse utvikle nye ideer.

Kontaktperson
Portrettbilde av Sveinung Grimsby
Sveinung Grimsby

Seniorrådgiver
Tlf.: +47 952 04 118
sveinung.grimsby@nofima.no

Deltagerne fikk høre den danske matambassadøren Claus Meyer fortelle om hvordan Københavns Madhus har lykkes med å øke kvaliteten på maten de serverer til offentlige institusjoner. Av maten som serveres i barnehagene er 90 prosent økologisk, mens for andre offentlige institusjoner er øko-andelen 75 prosent.

Nofima og Økologi

Nofima har i mange år hatt prosjekter for Statens landbruksforvaltning, SLF, der målet er å øke volum og andel av økologiske produkter i Norge. Her gjennomfører vi årlig en økologifagdag, vi har gratis produktutviklingsbistand for produsenter og distributører, vi har dedikerte nettverkssamlinger for industrien og vi kurser mat og miljøveiledere som igjen veileder storkjøkken med innføring og bruk av økologiske produkter.  Nofima har nå også fått en nasjonal koordinator rolle på storhusholdning, for økt forbruk av økologiske varer i storkjøkken. Økologisk landbruk har en spydspiss funksjon for det konvensjonelle landbruket og myndighetene har som mål å få en andel på 15 % økologisk mat innen 2020.

Mer enn det som ligger på tallerkenen

God mat i offentlig sektor i København handler om mer enn maten som serveres på tallerkenen. Det dreier seg om ny nordisk mat, om bærekraftige måltidsløsninger, velferd, nytelse og matkultur for hele folket. Den britiske økologi pioneren og gründeren av Soil Association i UK, Patrick Holden, var sammen med Claus Mayer en av de virkelig gode kåsørene under konferansen. Patrick Holden sitt viktigste poeng er at vi også i fremtiden må kunne spise rødt kjøtt fra beitende dyr. Det økologiske landbruket er avhengig av gjødsel fra storfe, men vi må begrense mengden kraftfôr til fe for de har evnen til å fordøye gress.

Manu Sareen, minister for Nordisk Samarbeid: "Vi har i Norden modtaget stor international anerkendelse for vores ny nordisk madkultur og vores Michelin-restauranter. Det, synes jeg, vi skal være stolte af. Men ny nordisk madkultur er også en stærk drivkraft for både bæredygtighed og velfærd. Og den sammenhæng bør vi fokusere på fremover. God mad i offentlige institutioner er en kerneydelse i et velfærdssamfund. Vi skal lære af hinanden i de nordiske lande, og vi skal være til inspiration for resten af verden."

 Mat og helse  

Relatert innhold