Matjessild er det nyeste tilfanget i Nofimas iPhone-app «How fresh is your fish?». Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

Matjessild i iPhone-app

Oppgraderingen av “How fresh is your fish?”- appen er nå klar på app-store og kan nå brukes på 13 arter og et produkt – matjessild.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Heidi Nilsen
Heidi Nilsen

Forskningssjef
Tlf.: +47 997 11 167
heidi.nilsen@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Torstein Skåra
Torstein Skåra

Seniorforsker
Tlf.: +47 450 15 281
torstein.skara@nofima.no

Denne oppgraderingen er hovedsakelig ment for fiskehandlere og med hovedvekt mot det nederlandske markedet hvor matsjessild er et stort produkt. Appen er også nyttig for forbrukere som ønsker å sjekke ferskheten på fisken de kjøper med seg hjem.

Jomfruelig sild

Matjessild er et sildeprodukt som er meget populært i Nederland. Det meste av silda som spises i Nederland er fanget og produsert i Norge. Matjessild, eller på nederlandsk maatjesharing som betyr jomfrusild blir solgt fra gatekjøkken ferdig til å spise, i butikker til hjemmebruk og på restauranter.  Nederlenderne vil helst ha silda når den blir fanget på våren, da fettinnholdet er optimalt, og for å få hedersbetegnelsen «Hollandse Nieuwe» må silda ha mist 16 % fettinnhold. Etter fangst blir silda renset. Gjeller og innvoller, utenom bukspyttkjertelen blir fjernet. Det er enzymer fra bukspyttkjertelen som gjør at fisken modnes på riktig måte og at kjøttet får den karakteristiske myke konsistensen. Nederlenderne spiser ofte fisken på den tradisjonelle måten ved å holde den i halen og spise hele silda på en gang, gjerne sammen med hakket løk og sylteagurk.

Brukervennlighet

Appen fra Nofima er svært brukervennlig. Med noen få trykk kan man se om det finnes avvik på fiskeproduktet og om det holder riktig ferskhet og hvor lenge fisken eventuelt har ligget på is. Appen benytter seg av et system kjent som kvalitetsindeksmetoden (QIM). –Dette er en standardisert målemetode for ferskhet i fisk som er utviklet av europeiske forskere og som er i bruk over hele verden, sier Joop Luten, prosjektleder i Nofima. Denne oppgraderingen vil komme på norsk, engelsk, tysk og nederlandsk. Siden lanseringen i Mai 2011 er appen lastet ned i over 50 forskjellige land, den er gratis og kan brukes på iPhone, iPad og iPod touch. En versjon for android er planlagt i 2013.  Applikasjonen er tilgjengelig i app-store den 18.12.2012. Applikasjonen er finansiert av Nofima og kommet til i et samarbeid med Imares Wageningen UR i Nederland.

Matjessild i iPhone-app

 Prosessteknologi    Sjømatindustri  

Relatert innhold