Vennligst bemerk, det er over 4 år siden denne artikkelen sist ble oppdatert!

Matprodusenter vil lære om høytrykk

Bruk av høytrykk er en av flere nye prosesseringsteknologier for matvarer. Flere norske matprodusenter er i gang med å teste teknologien, og Sunniva Flyt Juice er allerede lansert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Tone Mari Rode
Tone Mari Rode

Forsker
Tlf.: +47 907 27 253
tone.mari.rode@nofima.no

Det eneste høytrykksutstyret i Norge står i forskningslaboratoriet til matforskningsinstituttet Nofima i Måltidets hus, Stavanger. Her gjør flere norske matprodusenter sine tester.

– Vi ser en økende interesse fra norsk matindustri og ønsker å gi dem kunnskap om teknologien, sier forsker Tone Mari Rode i Nofima.

Under høytrykksbehandling blir ferdig emballerte matvarer plassert i et trykkammer med vann og utsatt for et trykk på mellom 2000-6000 bar i noen minutter. Fordi høytrykksprosessering (kalt HP) er en skånsom metode som bevarer næringsstoffer og smak bedre enn for eksempel varmebehandling og pasteurisering, brukes metoden gjerne til høykvalitetsmatvarer.

Til utlandet for å lære
I tillegg til høy kvalitet på produktene, er det en stor fordel at maten blir tryggere ved bruk av HP-teknologien. Derfor er da også metoden tatt i bruk i større grad i land der det har vært mange matskandaler. Norske forskere og matprodusenter har blant annet vært i Spania hos Hiperbaric, Burgos, som er en av de store produsentene av høytrykksutstyr og hos forskningsinstituttet AZTI i Bilbao. I Madrid besøkte de næringsmiddelbedriftene MRM og Rodilla. Begge disse bedriftene benytter HP-teknologien i produksjonen av ferdigretter, kjøttpålegg og ulike typer sandwichfyll. I tillegg til å kjøre HP av egne produkter, leier de også ut til andre bedrifter for å utnytte kapasiteten til HP utstyret.

– Turen var en stor suksess. De norske matprodusentene var spesielt godt fornøyd med besøkene hos MRM og Rodilla, der de fikk se HP-utstyret i bruk, forteller Tone Mari Rode.

Flere HP-prosjekter er i gang
Tine, Fjordland, Fjordkjøkken, Fellesjuice, Stabburet, Findus, og Mathuset Holmens er blant matprodusentene som er i gang med å teste HP-teknologien i et NFR-finansiert prosjekt. Så langt har de gjort egne forsøk hver for seg, men snart starter de opp med å teste ut enkelte modellprodukter i fellesskap.

Ferdigmat, juice, spekemat og kjøttpålegg er produktgrupper som egner seg godt for høytrykkprosessering. Det gjelder imidlertid ikke alle matvarer, for konsistens og farge kan endres i enkelte produkter. Forskerne hos Nofima undersøker nå hvordan det ekstremt høye trykket påvirker matens egenskaper.

Bruk av høytrykksprosessering kan i tillegg til økt mattrygghet og god bevaring av produktkvalitet også benyttes innen andre felt som kan være av interesse for matindustrien. Forskning viser at HP-teknologien blant annet kan gi økt mørhet i kjøtt. Andre egnede anvendelsesområder er bruk for rask innfrysing og tining.

Kunnskap om bruk av høytrykk til innfrysing og tining gjør at forskere hos Nofima nå også arbeider med et FHF-finansiert prosjekt knyttet til teknologiutvikling i rekenæringen. En del av arbeidet i dette prosjektet vil gå ut på å teste hvorvidt HP som metode kan benyttes for tining og modning av frosne reker.

Dyrt i anskaffelse, rimelig i bruk
Sammenliknet med dagens prosesseringsteknologier er det forholdsvis kostbart å kjøpe inn høytrykksutstyr, men når anskaffelsen først er gjort, kan investeringen betale seg fordi selve produksjonsprosessen er kortere og mindre energikrevende enn dagens tradisjonelle metoder. I tillegg oppnår man produkter av høy kvalitet og økt mattrygghet sammenlignet med f.eks. varmebehandling, som er mye benyttet av næringsmiddelindustrien i dag.

 Prosessteknologi    Trygg og holdbar mat  

Relatert innhold