Elever velger smak

Da hele Norge markerte åpningen av den årlige Smakens uke, var det Måltidets Hus i Stavanger som sto for invitasjonen til lokale sjetteklassinger fra utvalgte skoler i nabolaget, Hafrsfjord og Madlamark. Onsdag 31.10 ble et hundretalls elever ble på ny bevisstgjort på kombinasjoner og sammenhenger ved hjelp av en entusiastisk innledning og praktiske øvelser i smakstesting på åtte stasjoner.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Aase Vorre Skuland

I matlandet Frankrike har de siden 1994 satt smak på menyen én gang i året. Siden år 2006 har Norge med Landbruks- og matdepartementet i spissen tatt opp den årlige tradisjonen. Målet er å bevisstgjøre de framtidige forbrukerne på valg av råvarer, samt å minne om at det også finnes sunne alternativer til smaker som søtt.

-Barn er født med et naturlig søtsug og kan derfor være skeptiske til andre smaker enn søtt. Vi er programmert til å like søtt helt fra fødselen av, derfor er det viktig å lære seg andre smaker i løpet av barndommen, ifølge matforsker Valerie Almli ved Nofima.

I Stavanger får sjetteklassinger et spesialtilbud med en entusiastisk innføring i temaet etterfulgt av praktiske elevøvelser ved åtte smaksstasjoner på Måltidets Hus. Med på arrangementet lokalt er også Nofima, Tine, NKL (Norges Kokkemesteres Landsforening), NCE Culinology, Måltidets Hus og kokkeelever fra Godalen videregående skole.

Ved å kunne skille smakene fra hverandre, er målet at elevene skal tenke over hvordan maten de spiser smaker. – Vi ønsker å øke kunnskapen om mat, og gleden ved god mat, blant barn og unge. Og så håper vi de blir mer bevisste på hva de putter i munnen, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landbruks- og matdepartementet.

I første etasje av Måltidets Hus har grunnsmakene salt, søtt, surt, bittert og umami fått hver sin stasjon. Madlamark-elevene har forberedt seg ved et foredrag om smak på Forskningsdagene ved universitetet, og de er helt oppdatert på den femte grunnsmaken, umami.

Og dét kommer godt med. For det lille reagensrøret som var første test fra humanfysiolog Helge Bergslien, inneholdt litt buljong utblandet i vann, tilsatt kunstig, grønn farge. ”Æsj. Ekkelt”, er den samstemmige dommen.

Og det skal bli verre. På stasjon 5 venter Kristin Hetland med boller krystaller med lignende innhold: Perlesukker, sitronsyre, havsalt og umamikrystaller. Det meste minner om vaskepulver, synes en gruppe sjetteklassinger fra Hafrsfjord. Men smaken blir først veldig ille når elevene kommer til umamikrystallene som alle måtte skylle vekk med vann.

Men bortsett fra det vonde som kunne skylles vekk med vann, var det bare vellyd å høre. –Kjekkaste skoledagen så langt dette året, fastslo en guttegjeng fra Madlamark.

Hos Nofima i Ås, var det dagen etter også invitert sjetteklassinger, fra Åsgård og Brønnerud skole. Her fikk ungene prøve å lukte seg fram til riktig produkt på luktetesten og smake seg fram til den beste grønnsakssmaken på sensorikklaboratoriet.

– Dette er ihvertfall ketsjup utbryter Hedvig Birkeland (11) fra Åsgård skole. Jeg luktet det med en gang, sier hun fornøyd mens veninnen Ida Kristine Syse Olsrud (11) nikker og mener hun lukter kakao fra neste glass.

Relatert innhold