Kjøttbransjen inn i fremtiden

Animalia og Nofima arrangerte Kjøttfagdagen den 4. september. Nærmere 100 interesserte deltagere hadde møtt opp for å høre om nyheter fra forskning og industri.

Kontaktperson
Portrettbilde av Rune Rødbotten
Rune Rødbotten

Forsker
Tlf.: +47 952 48 059
rune.rodbotten@nofima.no

Foredragsholderne på kjøttfagdagen hadde satt seg fore å se inn i bransjens fremtid. Stor- middels- og småskalakjøttprodusenter presenterte sine fremtidsperspektiver mens forskere beskrev konkrete muligheter fra ulike prosjekter.

Her er noen av funnene forskerne trakk frem:

  • Høytrykksprosessering er en svært lovende prosesseringsmetode for en rekke kjøttprodukter
  • Nytt skjæremønster, fôr og beite gir mer biff per slakteskrott
  • NIR-skanneren Qvision måler fettinnhold i intakte kjøttstykker og bidrar til automatisk sortering av kjøttet
  • Kyllingfôr med sunnere fettsyresammensetning gir sunnere kylling

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis og Fenalår fra Norge

Et annet tema flere foredragsholder tok opp var behovet for differensierte og spesialiserte produkter. I følge Nina Sundquist, adm. direktør i Matmerk, økte salget av matspesialiteter med 13 prosent i fjor, til 2,6 milliarder. Det totale kjøttsalget viste en økning på fire prosent.

I tillegg til økt salg gir matspesialiteter også muligheter til å ta ut høyere pris. Vi fikk et innblikk i hvordan norske spekematprodusenter har samarbeidet for å få registrert Fenalår fra Norge som geografisk beskyttet betegnelse. Det er første gang hele landet godkjennes som geografisk område. Neste steg blir å ta for seg pinnekjøttet.

 

 Råvare og prosess    Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Relatert innhold