Dette er en laks

Nye mikroskopmetoder viser deg den gamle middagstraveren på nye måter. Forskeren kaller det litt biologi, litt håndverk – og litt kunst.

– Dette er et håndverk, ikke bare forskning, sier Jacob Torgersen.

Han er forsker ved Nofima på Ås, og arbeider til daglig med å ta bilder av de ørsmå delene av laksen og annen fisk. Det kan være celler, proteiner, fettvev og alle andre mulige deler, og målet er at forskerne skal forstå hva som skjer inne i fisken.

Da kan de vite hva som for eksempel får fisken til å vokse raskere, eller smake bedre.

En verktøykasse

Torgersen og kollegene er problemløserne for å finne ut hvordan man skal se de forskjellige endringene i fisken.

– Med mikroskoper kan vi gå inn i fisken og se hva slags celler som er der inne, hva de gjør, og ikke minst hvordan de forandrer seg hvis vi endrer betingelsene for fisken, forklarer Torgersen.

Les hele saken på forskning.no

 Fiskehelse  

Relatert innhold