Her skal de lage livsfarlig mat

Norske forskere skal produsere pølser spekket med livsfarlige E.coli-bakterier og pakke oster infisert av Listeria. For sikkerhets skyld.

Kontaktperson
Portrettbilde av Helga Næs
Helga Næs

Forskningssjef
Tlf.: +47 915 94 673
helga.naes@nofima.no

I 2006 ble 18 personer syke etter å ha spist spekepølser som inneholdt en slem variant av E.coli-bakterien. Ett barn mistet livet. I etterkant var nok det samme spørsmålet i alles hoder:

Hvordan kan vi hindre lignende tragedier i framtida?

Industrien tok initiativ til å samle ei gruppe matforskere som skulle finne ut hvordan spekematen vår kunne gjøres tryggere. Men hvordan undersøker man potensielt livsfarlige bakterier som en svært sjelden gang invaderer pølser?

Den gangen måtte forskerne lage et provisorisk pølsemakeri i et isolert laboratorium, hvor de kunne tilsette den skumle mikroorganismen i en ordentlig produksjonsprosess. Men snart blir slike undersøkelser enklere.

Nå bygges Europas første høysikkerhetsproduksjonshall for tilberedelse av potensielt livsfarlig mat på Ås. Dette samarbeidsprosjektet mellom Nofima og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) er finansiert av Norges forskningsråd.

Les hele saken på forskning.no

 Trygg og holdbar mat  

Relatert innhold