Torskesatsing fortsetter – om næringslivet vil

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen lover videre offentlig satsing på torskeavl, men bare dersom næringsaktørene er med. - Ingen fare, vi satser videre, sier torskeoppdretterne.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Denne uken var det tiårsjubileum for Det nasjonale torskeavlsprogrammet – som arbeider med å avle frem en torsk som vokser raskere. De fremmøtte fikk høre en tydelig og klar minister.

– De fleste vet at dette er en næring som sliter, og mange har tapt mye penger de siste årene. Men det finnes flere lyspunkter. Verden trenger mere mat, sjømat er sunt, og havets åker er så langt veldig lite utnyttet. Og kresne kunder vil ha torsk hele året, ikke bare i sesongen for villfisk. Derfor vil vi fortsette satsingen på torskeavl, under forutsetning at det fins et næringsliv som satser sammen med oss, sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i sin tale under markeringen.

300 millioner

Det var i 2001 regjeringen besluttet å etablere et avlsprogram for torsk. Nofima (daværende Fiskeriforskning) fikk oppgaven. Nofima har etablert et landanlegg på Kraknes i Tromsø hvor yngelproduksjonen foregår. Videre vekst skjer i merder i sjøen i Røsneshamn på Ringvassøy i Troms.

Siden oppstarten har det vært investert over 300 millioner i avlssatsingen.

De første årene ble vill skrei og kysttorsk fra Nord-Vestlandet og Troms og Finnmark fanget inn og brukt som utgangspunkt for avlsarbeidet.

På ti år har forskerne klart å ale frem en oppdrettstorsk som vokser 30 prosent raskere enn villtorsk. For hvert år som går, øker vekstpotensialet med tre prosent.

Skei Marinfisk

Et av selskapene som driver med torskeoppdrett er Skei Marinfisk ASA. Selskapet produserer i dag oppdrettstorsk ved fem ulike anlegg i Nord-Trøndelag.

– Vi har klart å kutte produksjonskostnadene med ti kroner per kilo siden 2004. Dødeligheten er halvert og tilveksten økt med rundt 30 prosent. En større del av torsken vi slakter nå havner i en større vektklasse enn tidligere, og det betyr at vi får høyere pris per kilo. Markedet har vært vanskelig siden prisfallet i 2009, men vi satser videre og forventer enda lavere produksjonskostnader i fremtiden takket være avl, sier daglig leder Knut Elling Bråthen i Skei Marinfisk ASA.

 Avl og genetikk  

Relatert innhold