Sild, sei og hyse på mobilen

Nofima firedobler antall fiskearter du kan sjekke med iPhone-appen "How fresh is your fish?".

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Appen, som lar deg vurdere hvor fersk fisken er, kan du nå også bruke på sei, hyse, sild, piggvar, slettvar, tunge, uer, dypvannsreker, fjordreker og pilla reker.

Den første utgaven kunne teste teste laks, torsk og rødspette.

Den oppdaterte iPhone-appen ble lansert under åpningen av den store, internasjonale sjømatmessen i Bremen i Tyskland 12. februar.

Gjennom noen få trinn vurderer man ferskheten på fisken, blant annet gjennom lukt, tekstur og utseende på øyne, skinn og gjeller. Sluttresultatet, som forteller hvor mange dager videre man kan lagre fisken på is, kommer opp umiddelbart.

Profesjonelt verktøy

-Med den nye versjonen har vi gjort iPhone-appen til et enda bedre verktøy for profesjonelle brukere som har behov for å vurdere videre holdbarhet på fisk. De ti nye artene er alle viktige på det europeiske markedet. Og med den nye versjonen kan man enkelt overføre resultatene og eventuelle kommentarer og bilder til for eksempel en bedrifts dokumentasjons- og kontrollsystem, sier prosjektleder og sjømatprofessor Joop Luten i Nofima.

Appen er beregnet på profesjonelle brukere som blant annet fiskeprodusenter, distributører, innkjøpere og butikker som skal vurdere holdbarheten til fisk. Men den kan også brukes av vanlige forbrukere. Forutsetningen er at fisken er rå, fersk og hel.

Kvalitetsindeksmetoden

Appen bygger på Kvalitetsindeksmetoden (QIM), en standardisert målemetode for ferskhet på fisk som er utviklet av forskere fra flere europeiske forskningsinstitutt, og brukes over hele verden.

Den finnes på 11 språk og er lastet ned til over 50 forskjellige land siden den ble lansert på Appstore i mai 2011.

Den er gratis og tilgjengelig for alle som har en iPhone, iPad eller iPod touch.

 Sjømatindustri  

Les mer om:

Relatert innhold