Bakeglede

Det er kakekurs i bakeriet på Nofima Mat for småskala matprodusenter. I løpet av to dager har deltakerne laget rundt 50 ulike kaker.

Tre bedrifter deltar på bakekurset. En av dem er Sissel Brænna, som driver Skjåk turistheim og Skeid kro.

– Kaker vi får kjøpt mer eller mindre ferdig er de samme som du finner igjen mange steder, som på bensinstasjoner og kroer. Derfor har vi lenge syslet med tanken på å utvikle en resept på vår egen kake. Den skal være basert på lokale råvarer, så det ligger an til marengsbunn med Skjåkgryn av bygg, mandelbunn med potet og selvplukket tyttebær som fyll, røper Sissel Brenna fornøyd etter to kursdager i kakebaking. Kroa hun driver har eget bakeri.

Enkelt når man kan

– Vi trenger å fornye oss på dette området. Og det har slått meg i løpet av kurset at alt er enkelt når man bare kan det. Vi har fått masse nyttige tips og råd. Så nå blir det spennende å se hvor mye som sitter når vi kommer hjem og er overlatt til oss selv, smiler Brenna.

Nofima arrangerer jevnlig bakedager for småskalamatprodusenter. Kurs i surdeigsbaking og baking i vedovn har blitt gjennomført, og nå også kakebaking. De har blant annet produsert kaker med nøttebunn, paibunn og sukkerbrød og pyntet med bær, sjokolade og marengs. Deltakerne får oppskriftene tilsendt, og reiser hjem med favnen full av kaker.

Kent André Svensson og Hans Helge Raae Olsen leder kurset, som arrangeres gjennom Innovasjon Norges Kompetansenettverk for småskala matprodusenter.

Ingebjørg Moland fra Moland bakeri i Bø i Telemark driver kombinert bakeri og café.

– Det blir lett til at vi kjøper inn en del ferdiglaget, men jeg har som mål å produsere mer selv. Det er mer lønnsomt, og også mye mer inspirerende, sier Moland.

Vil gi inspirasjon

Målet er å gi kursdeltakerne grunnleggende kunnskap om stekte og fylte kaker. Det fokusere på enkel og effektfull ferdiggjøring av produkter.

– Deltakerne får kunnskap om råvarene og deres egenskaper, og om grunnmasser. Vi bruker også tid på pynting av kakene, forteller Kent André Svensson.

 Råvare og prosess  

Relatert innhold