Fremtidens omega-3 trender

Omega-3 skreddersydd for hvert enkelt individ er et av fremtidens omega-3-senarier, spår fettforskerne Gjermund Vogt og Astrid Nilsson i Nofima.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Astrid Nilsson
Astrid Nilsson

Seniorforsker
Tlf.: +47 901 27 672
astrid.nilsson@nofima.no

Vogt og Nilsson spår at produsenter som er gode på innovasjon vil dominere markedet, sammen med de som ivaretar kvaliteten i det naturlige produktet. Her gir de tips om hva de tror vil være gjeldende om noen år.

Forbrukeren vil ha helhet

– Trender i samfunnet går i retning av at forbrukeren ønsker et skreddersydd opplegg for sin kropp, med hensyn til energiomsetning, helsestatus og aktivitetsnivå, sier Vogt.

– Det som oppfattes som sunt for meg er ikke nødvendigvis det som oppfattes som sunt for deg, supplerer Nilsson. – Vi kan i dag ved hjelp av gentester få vite om vi har anlegg for spesifikke sykdommer. Noen av disse kan forebygges gjennom maten, men selv om gentesting videreutvikles vil mange likevel ha sterke individuelle oppfatninger av hva som er sunt for seg selv.

Dagens forbruker vil først og fremst ha et godt liv, der god mat er viktigere enn piller og restriksjoner. Det går mot at vi spiser flere små måltider i stedet for få store, og de sunne stoffene blir en naturlig del av måltidet.

Mat beriket med helsefremmede stoffer (Functional food) vil få økt interesse selv om det har tatt tid å implementere slike produkter på det norske markedet.

Vogt tror også produktspekteret vil divergere mer. – Det vil fremstå enten som veldig naturlig og ferskt, eller gå mer i retning av legemidler. Jeg tror også genmodifiserte oljer vil komme, enten vi liker det eller ikke. Det er derfor viktig at vi forbereder oss på at fremtiden faktisk skaper forandring, også i omega-3 markedet, sier Vogt.

Kunnskap blir suksessfaktor

– Strengere regelverk vil gjøre at det ikke er rom for de som vil markedsføre omega-3 som et mirakelprodukt som fikser alt, og som ikke er nøye med kvaliteten eller med hva de har lov å si i reklamen, sier Nilsson. Men hun tror de likevel kommer til å få solgt sine produkter, blant annet gjennom markedsføring på internett.

I det seriøse markedet vil produsentene dokumentere kvaliteten gjennom hele verdikjeden, og investere i forskning på helseeffekter. De må også i større grad skreddersy produktene sine mot kunden og dens behov.

Her har den norske biomarine næringen og fiskeindustrien et stort innovasjonspotensiale. Dersom potensialet skal realiseres er det er helt nødvendig å systematisk bygge opp kunnskap, og å implementere ideene raskt i industrien.

Ressursene må utnyttes bedre

Markedet for omega-3 oljer stiger med opptil 20 % hvert år. Sjømat er den beste og sikreste kilden til lange omega-3 fettsyrer for humant konsum, men i dag produseres det ikke nok omega-3 til at hele verdens befolkning får dekket sitt behov.

Omega-3 kilder som oppdrettsfisk, oljeplanter og alger, kan utnyttes bedre, mener Vogt.

– Ufordringene blir å finne nye kilder, nye anvendelser av omega-3, og å ta bedre vare på kvaliteten som ligger i råstoffet, avslutter Vogt.

 Mat og helse    Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Relatert innhold