Nordisk som konkurransefortrinn

Nyhetssak I kantinen til Nordisk Ministerråd i København serveres enkel og hjemmelaget mat, basert på nordiske råvarer. Dette er et bevisst valg, for de nordiske råvarene ses som et viktig konkurransefortrinn.

Kontaktperson
Portrettbilde av Einar Risvik
Einar Risvik

Seniorforsker
Tlf.: +47 913 74 880
einar.risvik@nofima.no

Nyhetssak

I kantinen til Nordisk Ministerråd i København serveres enkel og hjemmelaget mat, basert på nordiske råvarer. Dette er et bevisst valg, for de nordiske råvarene ses som et viktig konkurransefortrinn.

– Dagens skandinaviske kantinemarked domineres av Eurest og ISS. For å kunne hevde seg i konkurransen er det viktig å kunne tilby noe ekstra. I denne sammenheng er det interessant å se på hva vi har oppnådd ved å satse på nordiske råvarer, sier Troels Mølgaard, adm. direktør for Substans som blant annet driver personalrestauranten hos Nordisk Ministerråd.

Kantinen som inspirasjonskilde
I undersøkelser om trivselsfaktorer på jobben kommer kantinen nesten alltid ut som en av de to viktigste faktorene. Dessuten er det slik at riktig kosthold på mange måter ikke bare bidrar til trivsel, men også bedre helse og konsentrasjon.

I tillegg til at nordiske råvarer har store positive helsefordeler er den nordiske kjøkkenet blitt trendy, og i ferd med å få stor internasjonal oppmerksomhet for sine nye, rene og enkle bidrag til verdensgastronomien.

– For en arbeidsgiver er dette viktig å ta på alvor. For oss i Nofima er dessuten kantina et utstillingsvindu til våre gjester. Gjennom å gjøre i handling det vi lærer i vår forskning vil vi vise at vi tar vår egen kunnskap og våre ansatte på alvor. Jeg sier ofte at vi må starte med oss selv før vi har rett til å moralisere overfor andre, og kosthold som forebyggende faktor for framtidige helseproblemer er viktig, sier Einar Risvik, forskningsdirektør i Nofima Mat og leder for arbeidsgruppa i Ny nordisk mat.

Det daglige brød
– En av de store fordelene med å være relativt liten er at vi kan legge mer sjel i det vi gjør, og det er enklere å lage ordentlig hjemmelaget mat der nordiske råvarer er i fokus. Tenk så på hvordan du presenterer maten, sier Mølgaard.

Historiefortelling og mat er etter hvert blitt et velkjent begrep innen gårdsturisme og restaurantverdenen. Dette øker den opplevde verdien av måltidet og kan videreføres til hjemmelagd mat i kantinene.

– Det er fullt mulig å sette sitt preg også på, i utgangspunktet, ganske anonyme produkter. Spesielt brødet er viktig som signal, for omtrent alle spiser brød hver dag, og et godt brød blir satt stor pris på, fortsetter Mølgaard.

Det enkle er ofte det beste
Forventningene til deltakerne på workshopen er ganske likartede.

– Vi søker inspirasjon til å bruke flere kortreiste, nordiske råvarer i enkle og smakfulle hjemmelagde retter, sier Hege Sætra, styreleder for Kantinegruppen Norge og leder for Nets Kantiner.

– Jeg ble inspirert av Troels Mølgaard sine tanker rundt det å lage enkel mat med sjel. At det er bedre å legge sin sjel i noe litt særegent enn å presentere veldig mange varianter. Dette er i tråd med mine egne erfaringer og viktig å bygge på ved innsalg av kantinekonseptet vårt, sier Erland Ødegården, styremedlem i Kantinegruppen Norge og adm. direktør i Mat & Personalpartner som driver syv kantiner.

Samtidig som det enkel ofte er det beste, er det viktige med noe variasjon fordi folk fort blir matleie. En løsning Troels Mølgaard skisserte i så måte, var å tilby fire-fem ulike garnityrer sammen med suppen, på suppedagen.

Kantinegruppen Norge er ett innkjøpsamarbeid mellom frittstående kantiner, det vil si bedrifter som driver sin egen kantine. Motivet er å få de beste innkjøpsavtalene. Gjensidige, NRK, Nets og DNV er noen av de største medlemmene.

Gruppen består av ett styre på fem personer, alle fra ulike bedrifter i Kantinegruppen. De fleste ansatte har kokkefagbrev og lang erfaring innen kokkeyrket. Les mer kantinegruppen.no

Relatert innhold