En innføring i smakenes verden

Nyhetssak Måltidets Hus gjentok suksessen fra i fjor og ga 180 fremmøtte 6. klassinger en smaksdag de sent vil glemme.

Kontaktperson
Portrettbilde av Aase Vorre Skuland

Nyhetssak

Måltidets Hus gjentok suksessen fra i fjor og ga 180 fremmøtte 6. klassinger en smaksdag de sent vil glemme.

En gruppe med 6. klassinger Buøy skole har akkurat fått prøvesmake to forskjellige juicer på Måltidets Hus i Stavanger. Den røde, med Granny Smit-eple, lime, ingefær og rød konditorfarge, falt tilsynelatende bedre i smak enn den grønne juicen laget av brokkoli, lime og ingefær.

Anledningen for prøvesmakingen er prosjektet Smakens Uke, som går fra 1. til 5. november. Dette er femte året Smakens Uke blir arrangert. For andre året på rad ble 180 barneskoleelever invitert til Måltidets Hus for å utforske og få en innføring i sansenes forunderlige verden. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Måltidets Hus, Norges Kokkemesteres Landsforening, NCE Culinology, Nofima, Tine og Goddalen vgs.

Formålet er å gi barna en best mulig opplevelse og forståelse av forskjellene og sammenhengene mellom de fem smakene søtt, surt, bittert, salt og umami.

På fem forskjellige stasjoner fikk barna lukte på alt fra kanel til rånelukt, og smake på juice, sjokolademelk – og ikke minst pizza. Resultatene skal blant annet brukes til å utvikle nye og forbedre gamle produkter.

– Barna får servert den samme pizzaen, men i forskjellige sanserom. Siden maten inneholder ulike smakskomponenter, ønsker vi å finne ut hva det er som påvirker barna til hva de liker best. Vi undersøker også hvilken effekt omgivelsene i rommet gir. Kanskje er det slik at de som sitter behagelig i et varmt rom gir høyere score på pizzaen, sier Aase Vorre Skuland, leder for sensorisk panel og forbrukertesting i Nofima.

I det ene sanserommet gafler elevene fra Dysjaland skole i seg de forskjellige pizzabitene på et blunk før de markerer smilefjes på skjemaet. I hvert fall de fleste av dem.

– Jeg var så sulten. Alt smakte godt, sier en av guttene, godt fornøyd med dagens «skolemåltid».

– Jeg liker ikke pizza og syns alt smakte likt, forteller en jente.

Gode smaksopplevelser eller ei; samtlige av elevene så ut til å storkose seg der de beveget seg mellom stasjonene onsdag.

Om Smakens uke:
Fra 1. til 5. november inviterer Landbruks- og matdepartementet hele det norske folk til å delta i Smakens uke, som arrangeres i samarbeid med opplysningskontorene i landbruket, Nofima, Norges Kokkemesteres Landsforening, Coop Norge med flere. Ideen er hentet fra Frankrike. I år arrangeres den for femte gang. Som i tidligere år retter vi oppmerksomheten spesielt mot barn og unge.

– Barna er fremtidens forbrukere, matprodusenter, matjournalister og matinnovatører. Smakens uke skal fange barn og unges oppmerksomhet om mat og matkvalitet. Smaksforsøk vil gjøre elevene nysgjerrige på, og lyst til, å kjenne etter hvordan maten egentlig smaker og så snakke om det. Det er morsomt å gi barn kunnskap om sensorikk, og her er det ikke nødvendigvis den som er best i matematikk eller raskest til å løpe som blir en supersmaker, sier Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

”Smak i kantine” er også en del av Smakens uke. Norges Kokkemesteres Landsforening er sterk inne i både planlegging og gjennomføringen av «Smak i kantine»-prosjektet. 11 kantiner i landet er plukket ut til deltakelse. I løpet av uken introduseres grunnsmakene. Hver dag har fått sin smak. Mandag: salt, tirsdag: surt, onsdag: umami, torsdag: bittert og fredag: søtt.

Relatert innhold