Vil vokse seg passe stor

Pultost. Is. Spekepølser. Catering. Familien Kildahl har mange bein å stå på, men gir seg ikke med det. Nå ønsker de å øke produksjonen av pultost og iskrem.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Tom Christen Johannessen

Kjører du gjennom Løten på vei mot Østerdalen, stopper du kanskje på Myklegard. Der går du kanskje innom den lille bua ved bensinstasjonen, som selger lokale matprodukter, som hamburgere, ost og is. Da har du kommet til et av Ole Martin og Anita Kildahls viktigste utsalgssteder. Den lille bua eies nemlig av dem.

– Vi driver med matproduksjon fra jord til bord. Det betyr at vi skal utnytte så mye som mulig av det vi produserer. Melk går til pultostproduksjon og iskrem, og spekeskinker produseres av grisene på gården. Overskuddet av kjøtt går til karbonadekaker. Og mye av dette tilbyr vi i catering, forteller Ole Martin Kildahl.

Nettverk skal leve lenge

Kildahl er en av mange norsk småskalabedrifter som har oppdaget hvor mange muligheter det finnes for å bygge opp kompetanse innen ulike områder knyttet til produksjon av mat. Siste kurs Kildahl tok del i, var et kurs i regi av Kompetansenettverk for småskala matprodusenter, som er den del av Verdiskapingsprogrammet for Mat (VSP). Kurset dreide seg om å utvikle systemer som sikrer trygg mat til forbruker. Metoden kalles HACCP. Det var flere bedrifter i Hedmark som deltok på kurset, og de har møtt hverandre senere og fortsatt diskusjonene. Initiativtakeren var Kildahl. Berit Foss Hille, rådgiver innen trygg mat ved Nofima, gleder seg over at deltakerne på nettverk og kurs holder kontakten senere.

– Dette er et eksempel til etterfølgelse, og en ønskesituasjon for oss som er rådgivere mot bedrifter. Hensikt med nettverkene er at bedriftene skal få nye kolleger som de kan dele problemstillinger og sette i gang aktiviteter sammen med. Her får vi bevis på at nettverkene fungerer etter målsettingen, sier Berit Foss Hille.

Sjekker med Tom

– Jeg får så mye igjen for å treffe andre som holder på med det samme som meg. Dessuten verdsetter jeg all den hjelp og kunnskap det er mulig å hente fra kompetansemiljøer som det Nofima representerer, sier Kildahl. Tom Chr. Johannessen, pølsemaker ved Nofima Mat, har vært på besøk hos bonden fra Hedmark flere ganger. I produksjonslokalet har de prøveprodusert karbonader og pølser. Hvis jeg ser et kurs eller nettverk som er av interesse, ringer jeg til Tom og spør: er dette noe for oss, smiler Kildahl.

Mer pultost og is

Nå ønsker familien å øke produksjonen av pultost og is. Pultostproduksjonen på gården startet som en attåt-næring av foreldrene til Ole Martin for 30 år siden. Osten ble fort populær, og nå er den ett av gårdens hovedprodukter. Isen produseres på mysen fra pultostproduksjonen. Ole Martin og Anita Kildahl ønsker å utnytte kapasiteten maksimalt på de populære produktene, og vurderer å søke finansiering for å utvide produksjonen.

– Det er godt mulig vi har for mange bein å stå på, men vi trives med variasjon og elsker jobben vår, fortsetter han mellom telefonoppringinger og matlaging. Han har som filosofi å alltid være tilgjengelig. Derfor lar han aldri telefonen ringe lenge før han tar den.

Fått et navn innen catering

Bakken Øvre har mange bein å stå på. De har griser og kuer. På gården er det et eget lokale for produksjon av kjøttvarer og et eget for produksjon av ost og is. I et annet bygg tørker spekeskinker. 25 % av inntekten kommer fra salget fra boden på Myklegard. Noe av det Ole Martin Kildahl trives best med er å selge varene sine på markedsdager i Hedmark og på Bondens marked på Hamar og i Oslo. Han er dessuten leder for Bondens marked på Hamar. Han er stolt av produktene sine, og gleder seg over å få tilbakemelding på hva folk synes om smaken – ansikt til ansikt. Mest tid tilbringer imidlertid Ole Martin selv i cateringlokalene på gården, som inneholder alt utstyr for å kunne levere mat til flere hundre mennesker. Familien Kildahl har ansatt totalt 10 årsverk. Flere av disse er sesongarbeidere, som bidrar i fjøset og i cateringvirksomheten i perioder med mange leveranser.

Har du ikke vært innom bua til familien Kildahl på Myklegard tidligere, så benytt neste anledning.

Relatert innhold