Tørrfisk får solskjerm

Når sola steker kan det fort bli varmt i tørrfisken når den henger til tørking på hjell utendørs. Nye forsøk viser at skyggenett kan redusere temperaturen betraktelig. Det kan gi bedre fisk.

Kontaktperson
Portrettbilde av Sjurdur Joensen
Sjurdur Joensen

Seniorforsker
Tlf.: +47 900 62 237
sjurdur.joensen@nofima.no

Kvaliteten på tørrfisk bestemmes av to hovedfaktorer. Råstoffet og tørkeforholdene på hjell.

Tidligere forsøk viser at kvaliteten kan påvirkes av veldig høye eller lave temperaturer i korte tidsperioder. I sesonger med mye sol kan det føre til redusert kvalitet.

Forskene har undersøkt flere måter å kjøle ned tørrfisken. Både vann, vifte og skyggenett ble testet. Best resultat fikk skyggenett. Det er også enklere å bruke enn for eksempel vann.

– Det kan bli opptil 35 grader inne i fisken når sola står på. Med skyggenettet holdt temperaturen seg under 18 grader hele tiden, sier seniorforsker Sjurdur Joensen i Nofima.

I vår ble det gjennomført nye forsøk. Forskerne undersøker nå om kvaliteten på tørrfisken blir bedre når den får solskjerming under tørkingen.

Forskningen er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) og Tørrfiskforum.

 Sjømatindustri  

Relatert innhold