Vennligst bemerk, det er over 4 år siden denne artikkelen sist ble oppdatert!

Vil kjenne lusa på gangen

Nyhetssak Nofima er nå i full gang med å gi sitt bidrag til å få bukt med luseproblemene som har plaget laksenæringen i Norge.

Kontaktperson
Portrettbilde av Heidi Mikalsen
Heidi Mikalsen

Seniorrådgiver
Tlf.: +47 924 61 122
heidi.mikalsen@nofima.no

Nyhetssak

Nofima er nå i full gang med å gi sitt bidrag til å få bukt med luseproblemene som har plaget laksenæringen i Norge.

Fakta

Smittemodeller er standardiserte metoder der fisk smittes under kontrollerte forhold. Disse brukes blant annet for å utvikle vaksiner mot fiskesykdommer.

Smittemodeller benyttes

Nofimas vel etablerte smittemodeller har lenge vært brukt i forsøk med ulike typer virus og bakterier. Disse er nå utgangspunkt for en smittemodell mot lakselus, som skal gi mulighet for at oppdrettsnæringen kan få bedre lusemiddel. Modellen kan blant annet brukes til å prøve ut forskjellige fôrtyper med virkestoff som er forebyggende mot luseplager.

Nofima og Havbruksstasjonen i Tromsø har stor pågang fra kommersielle aktører i næringen som ønsker å få gjennomført tester mot lakselus.

– Vi har derfor tatt grep for å komme næringen i møte, forteller seniorrådgiver Heidi Mikalsen, som er ansvarlig for dette arbeidet.

– Vi har kjøpt inn lus fra Havforskningsinstituttet, som vi er sikre på ikke er resistente mot eksisterende lusemiddel.

Store og små lus

Forsøkene skal teste lusen i alle dens vekstfaser. Laks i kar på land blir utsatt for lus i tidlig vekstfase, og avhengig av vanntemperatur utvikler lusen seg til voksent stadium med kjønnsmodning og egg.

Forsøkene foregår ved Havbruksstasjonen i Tromsø, som har unike forsøksfasiliteter for denne typen forsøk.

– Så langt ser dette veldig lovende ut, sier Heidi Mikalsen. Vi håper å ta neste steg allerede til høsten. Da er planen at forsøkene skal utføres i stor skala.

 Fiskehelse  

Relatert innhold