Så fersk er fisken

Ved hjelp av standardiserte sensoriske vurderinger kan man kjapt angi hvor fersk et parti fisk er.

Kvalitetsindeksmetoden (QIM – quality index method) er basert på objektive vurderinger av bestemte egenskaper i rå fisk.

Det gis poeng fra 0 til 3 basert på forandringer som oppstår i utseende, lukt, gjeller, øyne og tekstur i hele fisken. Resultatet angir fiskens videre holdbarhet.

Dette gir både kjøpere og selgere en rask og objektiv måte å vurdere kvaliteten på fisken.

Standardisert

Målingene er standardisert, og kan utføres når som helst – ved mottak på produksjonsanlegg, under lagring, eller for eksempel ved salg.

Hittil er det laget manualer for 12 forskjellige arter. Det er laks, torsk, rødspette, hyse, uer, tunge, reker, piggvar, havabbor, slettvar, sei og sandflyndre. Manualer for flere arter er under utvikling.

– Det er viktig at den som skal evaluere fisken er trent i metoden. Ved å bruke metoden er man ikke avhengig av å vite alderen på fisken, fordi metoden beregner fiskens videre holdbarhet. Minst tre fisker må vurderes i hver undersøkelse. Jo lavere verdi, jo ferskere fisk, sier Joop Luten. Han er prosjektleder i QIM Eurofish og EU-rådgiver/seniorforsker i Nofima.

Gratis

Metodene er tilgjengelige på 11 forskjellige språk og kan lastes ned gratis på nettsiden til QIM Eurofish.

Nofima tilbyr også et introduksjonskurs for de som vil lære mer.

Kvalitetsindeksmetodene er basert på resultater fra flere EU-finansierte forskningsprosjekter.

De er utviklet av QIM Eurofish, en allianse bestående av flere forskningsselskaper i Europa. Nofima er en av deltakerne og koordinerer arbeidet.

 Sjømatindustri  

Relatert innhold