Kjøttklister vekker bekymring

EU har vedtatt å tillate tilsetningsstoffet Trombin, og nå må Norge følge etter.

Kontaktperson
Portrettbilde av Even Heir
Even Heir

Seniorforsker
Tlf.: +47 959 25 705
even.heir@nofima.no

Trombin er et nytt såkalt kjøttklister som får blod til å størkne og dermed kan lime mindre kjøttstykker sammen til en større biff.

Farlige bakterier kan overføres gjennom slakteprosessen til overflaten av kjøttet, og i det nye sammenlimte kjøttet kan overflatebakteriene bli fordelt i hele kjøttstykket. Dersom slike produkter ikke gjennomstekes vil bakterier kunne overleve tilberedningen og gi opphav til sykdom.

– Av farlige bakterier er det særlig enkelte typer E. coli som utgjør spesielt stor risiko. Disse E. coli-bakteriene, også kalt EHEC, har svært lav smittedose, og kan gi alvorlige sykdomstilfeller – i verste fall kan det ende med nyresvikt og dødsfall, forteller forsker Even Heir hos Nofima Mat.

Få leser produktinformasjonen
Nofima Mat har nylig gjennomført en forbrukerundersøkelse som viser at mange fortrekker at biffen eller lammesteken ikke er helt gjennomstekt, og at kun 17 prosent alltid leser informasjonen knyttet til tilberedning av produktet før de lager dem.

– De som ikke leser nøye vil da ikke oppdage at de har kjøpt sammensatt kjøtt, som krever annen tilbereding og må gjennomstekes for å unngå denne type matsmitte. Med tanke på at 45 prosent av de spurte var helt enige i at biffen smaker best når den ikke er helt gjennomstekt, gir dette grunn til bekymring, sier Heir.

 Trygg og holdbar mat  

Relatert innhold