Ti gode ideer for sjømatbransjen

Nyhetssak Sjømat i hurtigmatbransjen skal du lete lenge etter. Du finner så vidt rekesalat til pølsa og laks i wrapen. Nå har bransjen skapt flere nye forretningsideer for å få mer sjømat inn i fastfood-markedet. Sjømatnæringen inviteres til å forsyne seg fritt av ideene.

Kontaktperson
Portrettbilde av Stine Alm Hersleth
Stine Alm Hersleth

Seniorrådgiver
Tlf.: +47 975 41 669
stine.alm.hersleth@nofima.no

Nyhetssak

Sjømat i hurtigmatbransjen skal du lete lenge etter. Du finner så vidt rekesalat til pølsa og laks i wrapen. Nå har bransjen skapt flere nye forretningsideer for å få mer sjømat inn i fastfood-markedet. Sjømatnæringen inviteres til å forsyne seg fritt av ideene.

Britt Signe Granli fra Nofima Mat forteller at prosessen startet med en grundig analysefase som inneholdt observasjonsstudier av forbrukere som er på farten. Lærdommen fra denne fasen ble nedfelt i fire såkalte plattformer: Bilen som spisebord, enhåndsmaten, lunsjekspressen og spontanmiddagen. Disse plattformene la grunnlag for den videre idégenereringen.

De ti konseptene som er utviklet, er kort oppsummert her:

1. Autowraps

Denne ideen går ut på å dekke behovet for sølefri mat i bilen, ved å tilby en pakke med "wraps" som har ulike smaker. Essensen i ideen er emballasjeløsningen som kan plasseres i koppholderen, eventuelt festes på dashbordet. På denne måten dekker produktet et behov for mat som er enkel å spise i bilen, gjerne med én hånd.

2. Bra for barn i bil

Ideen er å tilby en spesiallaget pakkeløsning for barn i baksetet av en bil. Pakken kan typisk inneholde en kombinasjon av mat, drikke, underholdning og tidsfordriv i form av spill, samlekort etc. Ideen kan legge grunnlag for en merkevare som tar barnas behov i bil på alvor – og som foreldrene vet er sunn.

3. Den røde hummer

"Den røde hummer" er en franchisemodell for en rask, familievennlig fiske- og skalldyrrestaurant som ligger langs veiene. Restaurantkonseptet kan eies av sjømatnæringen, som franchisegiver. Konseptet gjør det mulig for næringen å ta ut høy fortjeneste på råvarene, fordi man selv eier franchisen. For kundene dekkes behovet om et hyggelig stoppested langs veien, med god og sunn mat.

4. Fingerfiskemat

Konseptet tar utgangspunkt i et forbrukerbehov for god sjømat som kan spises hjemme, for eksempel en fredagskveld med gjester, uten å måtte låse seg til kjøkkenet for lengre perioder. Den praktiske ideen består av et brett med assortert og utsøkt fingermat/tapas av fisk og skalldyr. Fokuset er ikke bare på produktet, men på lettvinthet og tidsbesparelse

5. Suppe på pinne

Med utgangspunkt i en oppvarmingspinne som kan utløses med et trykk, kan det fremstilles et beger med fiskesuppe som kan inntas når som helst og hvor som helst. Dette dekker behovet for et sunt og godt måltid som kan spises på farten, uten søl. I tillegg kan suppebegeret posisjoneres som et teknologisk og trendy produkt.

6. Fiskespisedagen

Det finnes land der fisk og fredager henger sammen. En tilsvarende "fiskedag" kan etableres i Norge gjennom avtaler med dagligvarehandel, kafeer og barer, bensinstasjoner etc. En spesiell ukedag, for eksempel tirsdager, kan brukes til å reklamere ekstra for sjømat, selge ferdige fiskemåltider, servere fiskemat på kantiner etc.

7. Enhåndsfiskekaker

Varme fiskekaker er lette å holde i hånden og et sunnere alternativ til pølse og hamburger. Sjømatnæringen kan levere halvfabrikata, utstyr og prosedyrer til utsalgsstedene, eller selge fiskekaker på egne utsalgssteder.

8. Kjølepostboksen

Kunder kan bestille fersk fisk eller ferdigretter, og få maten levert i en kjøle-/termoboks som er fastmontert på huset. Dette kan tilbys et begrenset geografisk område i en startfase, og både kjølepostboksen og distribusjonen kan settes ut til underleverandører, for eksempel Posten.

9. Fisk på hjul

Et mobilt kjøkken kan stilles langs veiene, på festivaler og ellers der folk ferdes. Forbrukerne tilbys et godt utvalg av sunn og god hurtigmat, som kan spises der og da. Konseptet gir mulighet for å eie hele eller store deler av verdikjeden, slik at produsenten selv kan sitte igjen med storparten av fortjenesten

10. Fiks ferdig fisk

Ved å tilby daglige leveranser av populære, lette fiskeretter til enkle serveringssteder, kan serveringsstedene tilby retter som de ellers ikke ville laget selv. Eksempelvis kan laksequiche og sjømatpasta tilbys som lunsjretter til kantiner og kafeer med begrenset kapasitet for egen matlaging.

Prosjektets konklusjoner ble presentert på Sjømatdagene 2010. Ballen spilles nå over til sjømatnæringen, som fritt kan ta tak i og videreutvikle idékonseptene. Prosjektet har vært utført for Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) og forskningsfondet FHF, og det ble gjennomført av Nofima Mat i samarbeid med Moonwalk AS. Øvrige samarbeidspartnere har vært Berggren AS, Brødrene Remø AS og industridesigner Kjersti Schulte. Rapport og annet materiell kan lastes gratis ned fra FHFs nettsider.

 Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Relatert innhold