Hvordan bli kvitt salmonella i fôr?

Enkelte salmonella har etablert seg i noen fôrfabrikker og har blitt værende der i flere år uten at man har klart å bli kvitt dem. I sin doktoravhandling har Lene Katrine Vestby studert hvorfor det er så vanskelig å bli kvitt salmonella.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Trond Møretrø
Trond Møretrø

Forsker
Tlf.: +47 466 98 186
trond.moretro@nofima.no

Lene Vestby fra Veterinærinstituttet disputerte 5. november for graden Ph.D ved Norges Veterinærhøgskole med avhandlingen: " Biofilm formation by Salmonella from the Norwegian feed industry – with attention to potential persistence and eradication.". Dette har vært et vellykket samarbeid på Salmonella og biofilm mellom Veterinærinstituttet og Nofima Mat.

Hun har vært tilknyttet forskningsprosjektet "Egenskaper hos Salmonella i fabrikker" finansiert av norsk fôrindustri og Norges Forskningsråd, der Veterinærinstituttet og Nofima Mat har samarbeidet som forskningspartnere.

Gjennom prosjektet har det blant annet blitt vist at biofilmdannelse hos Salmonella er viktig for at disse skal kunne etablere seg i fôrfabrikker, og at visse desinfeksjonsmidler er effektive mot Salmonella i biofilm.

Samarbeidet mellom Nofima Mat og Veterinærinstituttet fortsetter i det nye forskningprosjektet "Moderne bekjempelse av Salmonella", der også UiO inngår som forskningspartner. Prosjektet er finansiert av norsk fôrindustri og Norges Forskningsråd for perioden 2009-2013.

Les mer på Veterinærinstituttets hjemmeside. Lenke til høyre.

 Trygg og holdbar mat  

Relatert innhold