Smakens uke

Uke 45 arrangeres Smakens uke for fjerde gang i Norge. I løpet av uka vil 40 skoler få besøk av smaksteam, og på onsdagen blir det offisiell markering i Måltidets hus.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Josefine Skaret
Josefine Skaret

Prosjektleder/sensoriker
Tlf.: +47 954 92 575
josefine.skaret@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Aase Vorre Skuland

Fakta

Om Smakens uke: Ideen om Smakens uke kommer fra Frankrike. "Semaine du gout" som det heter på fransk er et velkjent begrep over hele landet. Det er snart 20 år siden det første arrangementet. Hvert år er flere tusen franske kokker og andre matglade med på et stort antall arrangementer for å spre matglede og kunnskap om smak. Landbruks- og matdepartementet samarbeider med det franske kultursenteret for å få ulike aktiviteter knyttet til smak av mat denne første uken i november. I norsk regi er det 40 skoleklasser som får besøk på skolene av eget smaksteam. I fransk regi er det skoleklasser fra 6 og 7 trinn som besøker bakerier og restauranter i Oslo. Arrangementet er utarbeidet av Opplysningskontorene, Nofima Mat og Norges kokkemesteres landsforening på oppdrag for Landbruks- og matdepartementet.

Undervisningsopplegget Med smak på timeplanen er en viktig del av Smakens uke, og ulike smaksteam besøker 6. klasser rundt omkring i landet.

Vil øke kunnskapen om smak
Smaksteam fra Nofima skal besøke skoler både i Follo, Stavangerområdet og Tromsø. Elevene vil få smake på de fem grunnsmakene (søtt, surt, salt, bittert og umani), lære seg å kjenne forskjell på matvarer med ulik kvalitet og beskrive smakene.

– Hensikten er å lære elever mer om smak, slik at de blir mer bevisste på det de spiser. En viktig del av undervisningsopplegget er å oppfordre barna til å beskrive det de smaker. Vi nordmenn er ikke opplært til å beskrive smaker på samme måte som for eksempel franskmenn. De har et langt frodigere språk omkring mat enn det vi har her i nord, forteller Josefine Skaret leder ved sensorisk laboratorium hos Nofima Mat.

Målet er å fremme matglede og vitebegjærligheten
6. klassinger er også invitert til den offisielle markeringen i Måltidets Hus i Stavanger. Helge Bergslien, adm. direktør i Nofima Norconserv, holder foredrag om "Sansing" – med smaksprøver. Deretter blir elevene med på en smaksopplevelsestur rundt i huset der de får besøke ulike smaksstand, i eksempelvis sanserom og sensorisk laboratorium.

Det er ikke bare skoleelever som får nyte godt av Smakens uke-markeringen i Måltidets hus. I kantinen kan de besøkende ta en PROP-test som gir svar på om de er "ikke-smakere", "smakere" eller "supersmakere".

PROP står for 6-n-propyltiouracil, og det er en sammenheng mellom evnen til å smake PROP og antall smaksløker på tungen. Ca 70 prosent av hvite mennesker har denne evnen og kalles "smakere" (45 %) og "supersmakere" (25 %). Resterende 30 prosent smaker PROP svakt eller smakløst og blir kalt "ikke-smakere". Evnen til å smake PROP er avhengig av arv, men kvinner er oftere "supersmakere.

Ambisjonen er at Smakens uke bidrar til å pirre nysgjerrigheten rundt smaker – og ikke minst fremmer matgleden.

 Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Relatert innhold