Gledesrus i Måltidets Hus

For 15 år siden ble ideen om et Måltidets Hus lansert. Nå er huset åpnet - med kreative og kunnskapsrike krefter innenfor matmiljøets ulike grener på plass.

Kontaktperson
Portrettbilde av Helge Bergslien
Helge Bergslien

Spesialrådgiver
Tlf.: +47 450 15 280
helge.bergslien@nofima.no

For Helge Bergslien, administrerende direktør i Nofima Norconserv AS, er dette en fantastisk festdag. I tillegg til at han var en av initiativtakerne den gangen for 15 år siden, har han i alle disse årene kjempet for å gjøre huset til en realitet.

Fra gastronomi og vitenskap til industri og lidenskap
I sin åpningstale la fiskeri- og kystminister Helga Pedersen stor vekt på at dette huset vil bli viktig for hele landet og at hennes forventninger er store.
Måltidets Hus bygger på de fire kunnskapspilarene: Gastronomi, Vitenskap, Industri og Lidenskap, og gjennom disse skal den norske mat- og måltidsnæringen styrkes. Ved åpningen utnevnte statsråden én ambassadør til hver pilar.

Forskningsdirektør ved Nofima Mat Einar Risvik er tildelt vervet som ambassadør for Vitenskap. Tines visekonsernsjef Stein Øiom representerer Industrien, Gastronomiens ambassadør er Harald Osa i Stiftelsen Norsk Matkultur og Ingrid Espelid Hovig skal verne om Lidenskapen.

Guiding gjennom et måltid
At dette er et hus for både grønn og blå næring ble synliggjort på flere måter under åpningen. Alle dagens guider, som til daglig jobber i de ulike bedrifter og organisasjonene i huset, var kledde i nettopp grønt og blått. På visningsturen gjennom huset ble vi guidet gjennom et måltid samtidig som vi ble servert "vandrende blågrønne retter".

Måltidssammensetning består av flere komponenter, og vi fikk se dem i slagordets rekkefølge. Turen startet hos kokkene på Gastronomisk Institutt og fortsatte ned til det vitenskaplige – med besøk på forsøkskjøkkenet, laboratoriet der det blant annet gjennomføres varmebehandlings- og emballasjestudier og det sensoriske laboratoriet.

Deretter gikk turen til rommene der forbrukertestene skjer. Her finnes foruten fire ulike "stemningsrom" der forsøkspersoner kan spise i ulike miljøer, et "forhørsrom" der spisesituasjoner kan observeres gjennom et speilvindu og et auditorium. På siste stoppested; VIP-restauranten Hos Ingrid blir lidenskapen tilfredsstilt.

Entusiasme og kompetanse
Mange av Rogalands sentrale matkunnskapsmiljøer er på plass i Måltidets Hus, og entusiasmen blant "beboerne" er til å ta og føle på.
Forskningsleder ved Nofima Mat, Morten Sivertsvik, er godt fornøyd med både de flotte forskningsfasilitetene, mulighetene til synergieffekter gjennom tettere samarbeid og kompetanseutveksling – og ikke minst husets i seg selv som en nasjonal møteplass for matindustrien.

Anne Siri Høiland, daglig leder i næringsklyngen NCE Culinology, synes det er fantastisk at mange av kunnskapsaktørene har fått plass i huset, og mener det er en stor fordel at veien blir kortere mellom forskere og forbruker, industri og kokker. Dette er Johanne Brendehaug, Tines forskningssjef, helt enig i.
– Det er veldig inspirerende å ha sin arbeidsplass i et miljø der både miljøet, utstyret og den faglige kompetansen er på sitt ypperste. Vi har allerede brukt kantinen som har plass til 700 personer til å teste nye produkter, sier Brendehaug.

Huset nasjonale betydning er viktig for flere av gjestene som var til stede ved åpningen, og hva er vel bedre enn å avslutte med Ingrid Espelid Hovigs avsluttende formaningen om at "Alle i huset må forbli venner".

 Prosessteknologi  

Relatert innhold