Sauer erstattes med sjokolade

Ekteparet Nesset hiver ut sauene, og bygger om låven til produksjon av sjokolade. Det blir snart konfekt å få kjøpt på Nordre Nesset gård.

– Vi var på studietur i Norge og oppdaget hvor mange det er som produserer ost og spekemat. Det er mye kompetanse på dette, og mange gode produkter i Norge, ikke minst i området der vi bor. Vi ville velge en annen vei. Helt blanke på sjokoladeproduksjon tok de kontakt meddet fagmiljøet de kunne tenke seg kunne lære dem opp, matforskerne ved Nofima Mat på Ås.

– Vi er heldig som fikk kontakt med Nofima Mat. Her er det flinke folk som lærer oss mye, sier ekteparet blant annet om kompetansen til baker og konditorer Kent Andrè Svensson og Hans Helge Raae Olsen, og om sitt første møte med rådgiver Arvid Landaas. De har også deltatt på en stor sjokolademesse i Frankrike sammen med fagpersoner fra Nofima Mat og i regi av Enterprise Europe Network.

Fyll med smak fra naturen
– Dette er andre gang vi er her. Første gang lærte vi om temperering av sjokolade både for å holde høy kvalitet og for å få den perfekte glansen. Denne gangen tester vi ulik fyll til konfektsjokoladen, sier Elise og Håkon Edvard Nesset. For det er konfektsjokolade de satser på, med smak av norsk natur og form som fjellene i Rondane. Gården deres ligger ved nasjonal turistveg Rondane.
– I dag produserer vi ulikt fyll. Vi har laget fyll av jordbær, basilikum, kaffe, te, appelsin og kardemomme, sier gründerne. De satser på å gi sjokoladen en smak av norsk natur. Det vil si fyll med smak av blåbær, krekling, multer, rips, urter og kanskje bark og granskudd.

Cross-over mat
– Sjokolade er såkalt cross-over mat. Vi blander og mikser som vi vil, og tester ut smakssammensetninger. Utfordringene ligger i å finne de rette kombinasjonene. Dette gjør sjokolade til et morsomt produkt å jobbe med, sier konditor Kent Andrè Svensson.

Turisme og konfekt
Maleren Harald Sohlberg satt på Nordre Nesset gård og malte det kjente maleriet «Vinternatt i fjellene», som i dag henger i Nasjonalgalleriet. Maleriet er en av årsakene til at turister besøker gården.
– Vi planlegger å produsere konfektesker med maleriet av Sohlberg på esken, og selge konfekt i løsvekt på gården og på salgssteder i nærområdet, forteller Elise Nesset.
Sjokoladelåven står trolig ferdig høsten 2009, og målet er å ha første levering klar til jul.

 Råvare og prosess  

Relatert innhold