Nyttige tips for oppdrett av kråkeboller

Dersom oppdrett av kråkeboller skal ha mulighet for å bli en suksess, er det en forutsetning at nye oppdrettere vet tilstrekkelig om dette dyrets biologi og levesett. På initiativ fra kråkebolleprosjektet i Rogaland har Nofima laget en rapport som gir veiledning og tips til nye oppdrettere av Drøbak-kråkebollen.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Sten Ivar Siikavuopio
Sten Ivar Siikavuopio

Seniorforsker
Tlf.: +47 976 98 241
sten.siikavuopio@nofima.no

I rapporten «Oppdrett av kråkeboller – veiledning for oppdrettere» har forskere ved Nofima gitt en oppsummering på forhold som er viktig innen bl.a. temperatur, fôr og oppdrettsmiljø. I tillegg gis det praktiske råd ved håndtering.

Den mest tallrike

Den lille grønne Drøbak-kråkebollen er en av flere arter, men er den mest tallrike. Det er også denne arten som har størst kommersiell verdi.

Ettertraktet verdensprodukt

Kråkebollerogn er et ettertraktet sjømatprodukt. Chile, USA og Japan er de landene som produserer mest kråkeboller. Men på grunn av overfiske har fangstene på verdensbasis gått nedover, noe som setter Norge i en gunstig posisjon som mulig produsentnasjon.

– Selv om disse dyrene er noen stikkende krabater, så er en av de viktigste faktorene skånsom behandling, forteller prosjektleder, seniorforsker Sten Siikavuopio.

En rekke forhold må imidlertid være på plass. Denne rapporten tar for seg noen av de faktorene som påvirker vekst og overlevelse hos kråkeboller i oppdrett.

 Fangstbasert akvakultur    Produksjonsbiologi  

Les mer om:

Relatert innhold