Et steg videre

Marianne Holen har ett års fartstid i kjøttbransjen. Det er ikke nok, innser daglig leder i Hafjell Mat. Derfor meldte hun seg på nettverk hos Nofima Mat.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

Kontaktperson
Portrettbilde av Tom Christen Johannessen

Fakta

Bedriftene som er med i PU-nettverket "Fra liten til stor": Skjåk Mat, Gammelstu, Bakken Øvre Gårdsmat, Hadeland Viltslakteri, Hafjell Mat, Røroskua, Mosstova, Rondane Gardsmat, Gaalaas Røkeri og Solør Viltforedling.

Marianne hadde bestemt seg allerede før hun møtte opp på første nettverkssamling på Lillehammer:
– Jeg skal lære masse!


Mye på programmet
Sammen med kollega Ove Kruke og representanter fra ni andre småskala kjøttbedrifter i Oppland og Hedmark satte hun seg rundt bordet for å lære om nettverksarbeid, særegenheter ved småskala mat, PR og informasjonsarbeid samt hygienekrav og HACCP. Maria Sundal ved Fylkesmannen landbrukskontor i Hedmark fortalte også om aktiviteter for småskalaprodusenter i Hedemark og Oppland. I tillegg ble det tid til en uformell smakstest av deltakernes produkter på den første samlingen.

Nyttige bekjentskaper
– Jeg har sett frem til å møte andre i samme situasjon som oss selv. Vi har mye å lære av andres erfaringer. Kanskje vi kan unngå å gå i noen av de vanligste fallgruvene, sier den ferske kjøttprodusenten. Særlig gleder hun seg til å lære mer om hvordan andre jobber med produktutvikling.  

– Fortsettelsen blir kjempespennende! Første gangen blir det jo mye prat, og man skal bli kjent og alt det er. Det er nok ikke denne samlingen som blir den mest lærerike, tror Marianne Holen. Hun kjente noen av bedriftene fra før, fra Bondens Marked, men de fleste var ukjente. – Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med dem, og håper vi kan holde kontakten også etter at nettverket er avsluttet, sier Holen.

Ulikt utgangspunkt
Tom Chr. Johannessen, pølsemakemester og næringsmiddelteknolog ved Nofima Mat, er faglig ansvarlig for nettverket. – Det er spesielt at vi har greid å samle så mange små kjøttbedrifter som ønsker å bli større eller mer profesjonelle. Det er veldig positivt for nettverket ar vi har en så stor gjeng med så ulike utgangspunkt, sier Johannessen. Noen av bedriftene driver nærmest på hobbybasis, mens andre har mer enn en håndfull ansatte. Noen er i startfasen, mens andre har holdt på i over 10 år.
Neste samling blir i Skjåk, når de travle deltakerne finner tid i kalenderen mellom jaktsesonger, onnetid og pløying av jordet.

Videre arbeid
Nettverket "Fra liten til stor" setter fokus på prosessforbedringstiltak for småskala kjøttforedlingsbedrifter som ønsker få forstå hvilke faktorer som gjør at bedriften kan vokse seg større. – I de neste samlingene vil vi ha fokus på hygiene og kvalitetssikring i alle ledd, fra råvare til ferdig produkt. Produsentene må vite hva de driver med. Det er en slik bevisstgjøring i alle ledd som er nøkkelen til suksess, sier Johannessen.
Nettverket avsluttes vinteren 2010, etter fire samlinger.

Relatert innhold