Før og etter Tine

Nyhetssak Mange småskala nisjeprodusenter sliter med å få produktene sine fraktet frem til kundene. Tingvollost har funnet løsningen.

Nyhetssak

Mange småskala nisjeprodusenter sliter med å få produktene sine fraktet frem til kundene. Tingvollost har funnet løsningen.

Fakta

Osteeventyret på Saghaug gard startet på badet til Egil Smith-Meyers svigerforeldre. De skulle pusse opp badet, og hadde plutselig et lite krypinn til overs. Der ble det plassert et ystekar, så var familien i gang med å produsere blåmuggost og bløtost på en heller tungvint måte. Svigermor brukte blant annet strikkepinner til å lage hull i blåmuggosten. I 2004 stod nytt moderne ysteri ferdig, og i år har de bygget nytt løsdriftsfjøs. I 2008 produserte Tingvollost 5 tonn ost. Målet er 14 tonn. De har produsert de samme ostene siden starten. Ostene er laget av pasteurisert kumelk fra egen gård og lagres opp mot et år. De er mest kjent for blåskimmelosten Kraftkar. Den ble i 2008 nominert til prisen Årets Produkt i Norge, og har også medført internasjonal interesse.

– Før kjørte vi bil selv. Vi fikk venner og kjente til å ta med seg pakker når de skulle til byer der vi hadde kunder. Ostene våre ble fraktet med buss, og vi måtte ordne med bussbytte der det var nødvendig. Vi benyttet også Hurtigruta til Bergen. Hotel Union i Geiranger var en av våre første kunder – å komme frem dit er ikke lett. Det ble dyrt og tungvint. Vi brukte mye tid på å følge opp pakkene, og sikre oss at de var kommet vel frem, sier Egil Smith-Meyer. Han står foran en forsamling av småskala osteprodusenter, som nikker gjenkjennende til problemstillingen.

Raskt og effektivt
Egil Smith-Meyer og familien tok kontakt med Tine. De sendte en liste over kundene sine, hvor mye som sendes hver gang og hvor ofte de har forsendelser. Dette ga Tine et grunnlag for å kalkulere.
– Tine krever minimum 10 kg pr forsending. Det kan være en utfordring. Vi har derfor sett på muligheten for å samarbeide med andre produsenter som leverer til de samme kundene som oss, sier Smith-Meyer, som har en fast kg-pris hos Tine.
Det tar omkring fire dager før forsendelsen er fremme hos kunden. En stor fordel er at kjølekjeden ikke brytes underveis. Gjennom avtalen når også Tingvollost ut til alle typer kunder – både hoteller, restauranter og dagligvare.

Lettere innsalg
– Ordnet frakt gir flere kunder. Jeg opplever at noe av det første kundene spør om når jeg tar kontakt, er hvordan de skal få tak i ostene. Jeg er selv fra Sandnes og har tidligere ved flere anledninger kontaktet potensielle kunder der. Da jeg begynte å forklare at jeg kunne sende med Hurtigruta, videre med transportselskap osv, så jeg at salget var tapt. Jeg så på blikket at de tenkte: "her blir det ekstra jobb", sier Egil Smith-Meyer. – Nå er det lettere å selge fordi jeg har klare svar på hvordan kunden får levert produktet. Vi får en månedlig faktura, og baker fraktprisene inn i osteprisen. Distribusjon er ikke lenger et tema hos oss, avrunder Egil Smith-Meyer.

Relatert innhold