Oppskrifter med bygg

Nofima Mat slår et slag for bygget. Bygg har en rekke positive helseeffekter. Her bringer vi noen oppskrifter med bygg.

Kontaktperson
Portrettbilde av Einar Risvik
Einar Risvik

Seniorforsker
Tlf.: +47 913 74 880
einar.risvik@nofima.no

Forskningssjef Einar Risvik har i lengre tid talt byggets sak, ikke minst fordi 95% av bygget som produseres i Norge bruks som dyrefôr.  Risvik mener at den største årsaken til at bygg er så lite i bruk i Norge, er at nordmenn mangler oppskrifter med bygg.

Myk sjokoladekake

Ingredienser
200 – 250 g kokesjokolade
200 g margarin/smør
5 egg
180 g sukker
3 dl byggmel (sammalt)
1 ts bakepulver

  • Sett på stekeovnen på 225 °C
  • Smelt sjokoladen i fettet, å avkjøle dette
  • Pisk eggedosis
  • Bland vekselvis det tørre og det våte
  • Smør en springform med diameter på 24 cm
  • Hell massen i formen
  • Stek kaken midt i ovnen på ca. 225 °C i 20 – 25minutter

Limesjokoladekake med byggmel

Ingredienser

3 egg
225 g sukker
1 ts bakepulver
60 g kakao
2 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
1 dl byggmel (sammalt)
260 g cottage cheese (most)
1 lime

Fremgangsmåte

  • Visp egg og sukker luftig. Bland mel, bakepulver, kakao, vaniljesukker og salt, og rør det inn i eggeblandingen.
  • Mos cottage cheese med en gaffel og tilsett det inn i eggeblandingen sammen med finrevet skall av lime og presset limesaft.
  • Hell røren i en rund form og stek den på 200 °C i 15 – 20 minutter. Kaken kan godt være litt saftig inni. Jo saftigere du vil ha den, jo kortere steketid trenger kaken

Gulrotkake med byggmel

Ingredienser
2 egg
180 g sukker
0,5 dl rapsolje
1 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
2,5 dl byggmel (sammalt)
300 g gulrot (revet)

Fremgangsmåte

  • Egg og sukker piskes til eggedosis
  • Tilsett oljen og de tørre råvarene
  • Til slutt tilsettes de revene gulrøttene
  • Smør en springform på max 22 cm i diameter
  • Stek kaken ved ca. 175 °C midt i ovnen i 40 – 45 min. (Dette kan variere noe fra ovn til ovn). Kaken skal være myk inni

Glasur
1/2 pakke nøytral philadelphia ost
1 ts vaniljesukker
50 g smør
125 g melis

  • Smelt smøret.
  • Pisk sammen råvarene til du får en jevn blanding


Nøffs kokoskuler

Ingredienser:
100 g smør
75 g melis
105 g byggryn valset
35 g kokosmasse
10 g kakao
kakepynt og kokos som dekor

Fremgangsmåte:

  • Smelt smør
  • Bland i resten av råvarene
  • Trill til kule og rull kulene i ønsket dekor

Sjokonøtte-kjeks

Ingredienser:
250 g smør
260 g sukker
200 g egg
4 g natron
4 g vaniljesukker
280 g steinmalt bygg grov/sammalt bygg
300 g hasselnøtter
300 g kokesjokolade

Fremgangsmåte:

  • Rør smør og sukker lyst og luftig.
  • Ha i ett og ett egg og visp dem lett inn.
  • Bland natron og vaniljesukker med mel og rør det inn.
  • Tilsett hakkede nøtter og hakket sjokolade.
  • Stek kjeksene i stekeovnen ved 190 C i 10-12 minutter
  • Sett røren med teskjeer på stekebrett dekket med bakepapir. Eller legg røren på et bakepapir, rull sammen slik at du får en pølse, legg dette kaldt i ca. 1time. Skjær så skiver av pølsen og legg på bakepapir.

Bygg-tortilla

Ingredienser:
4,5 dl vann
600 g sammalt byggmel
1,5 ts salt
20 g margarin

Fremgangsmåte:

  • Bland alle ingrediensene sammen til en smidig deig ved å elte deigen i maskin på laveste hastighet i ca. 8 minutter. Pass på at deigen ikke blir for varm. Deigen skal være litt kaldere enn vanlig "bakedeig". Deigen skal være løs når deigen er ferdig eltet.
  • Dekk deigen til med plast eller legg hele deigen i en plastpose.
  • Sett deigen i kjøleskapet for min. 60 minutter.
  • Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevl den så tynn som mulig. Helst så tynn som 1 mm.
  • Stikk ut/skjær ut sirkler med diameter på15 cm, eller bruk den utstikkeren du har. Her kan du godt bruke pepperkakeformer (bare fantasien som setter grenser).
  • Stekes på en varm takke eller du kan bruke en tørr og varm stekepanne. Stek dem gyldne på to sider.
  • Legg de ferdigstekte tortillaene i et vått klede og deretter i en tett pose. Da vil de holde seg myke.

Bygg-ringer

Ingredienser:
9 dl vann
720 g hvetemel
280 g sammalt byggmel
2 ts salt
40 g margarin
1 pk tørrgjær
1 ts tørket koiander
1 ts tørket fenikkel
35 g honning
30 g sesamfrø
Sesamfrø til pynt på toppen

Fremgangsmåte:

  • Bland alle ingrediensene sammen til en smidig deig ved å elte deigen i maskin på laveste hastighet i ca. 8 minutter. Pass på at deigen ikke blir for varm. Deigen skal være litt kaldere enn vanlig "bakedeig". Deigen skal være litt løs når deigen er ferdig eltet.
  • Del deigen opp i 30 emner. Trill emnene til pølser (lengde 25 cm) som slås sammen til ringer. Fukt med vann og strø med sesamfrø.
  • Sett ringene på smurt plate eller bakepapir og dekk til med plast.
  • Sett rundstykkene til heving i 50-60 minutter.
  • Stekes i ca. 15 min. midt i ovnen ved 225°C.

Bygg-rundstykker

Ingredienser:
9 dl vann
720 g hvetemel
480 g sammalt byggmel
2 ts salt
40 g margarin
1 pk tørrgjær

Fremgangsmåte:

  • Bland alle ingrediensene sammen til en smidig deig ved å elte deigen i maskin på laveste hastighet i ca. 8 minutter. Pass på at deigen ikke blir for varm. Deigen skal være litt kaldere enn vanlig "bakedeig". Deigen skal være litt løs når deigen er ferdig eltet.
  • Del deigen opp i 30 emner og form dem til rundstykker.
  • Sett rundstykkene på smurt plate eller bakepapir og dekk til med plast.
  • Sett rundstykkene til heving i 50-60 minutter.
  • Stekes i ca. 15 min. midt i ovnen ved 225°C.

Sjokolade Bigotto Norvège

Ingredienser:
2 dl byggryn
5 dl melk eller fløte
50 g sukker
100 g mørk sjokolade
1 ss smør
1 ss honning
1 ts vaniljesukker
3-4 dl frosne blåbær

Fremgangsmåte:

  • Legg byggryn i vann og la det ligge natten over
  • Kok byggrynet i melk eller fløte ca 30 min, avkjøl noe
  • Tilsett sukker, sjokolade, smør, honning og vaniljesukker
  • Rør inn blåbærene
  • Serveres lunken eller kald

 Råvare og prosess  

Relatert innhold