Vennligst bemerk, det er over 4 år siden denne artikkelen sist ble oppdatert!

Sildemelke mot feilernæring

I fremtiden kan matprodukter tilsatt sildemelke være med på å bekjempe feilernæring i områder hvor det er vanlig.

Et nytt produkt skal testes ut i Ghana i Afrika.

Fram til 1960-tallet spiste gruvearbeidere i England produkter basert på sildemelke for å holde seg friske. Slike produkter ble også omsatt i Norge.

Men i dag utnyttes ikke dette råstoffet fra silda. Det vil forskere og industrien forsøke å endre.

Pulver

Et nytt prosjekt, som finansieres av Norges Sildesalgslag, arbeider med å utvikle et pulverprodukt basert på hvit mais og sildemelke.

– Mange har motforestillinger mot å spise produkter basert på melke, som jo er fiskens sæd, men synes samtidig rogn, fiskens egg, er bra. Men melken er veldig næringsrik, og kan bidra til å bekjempe feilernæring i områder hvor det er vanlig, sier Jan Pettersen, seniorforsker ved Nofima Ingrediens.

Sildemelke har en ideell sammensetning som tilskudd til matvarer i utviklingsland. Dette fordi mange av næringsstoffene som mangler i slike produkter, finnes i rikt monn i sildemelke.

Flere markeder

Bearbeidet sildemelkepulver kan optimalisere sammensetningen av protein, vitaminer og essensielle fettsyrer i tradisjonelle matvarer basert på ris, mais og andre kornprodukter.

Mulige markeder for produktet er FN og humanitære organisasjoner. Berikede produkter av korn, ris og mais kan også være aktuelle inn mot andre betalingsvillige markeder som frokostblandinger og kosttilskudd.

Prosjektet er et samarbeid mellom Nofima Ingrediens, Universitet i Bergen og NutriMarine Life Science.

Relatert innhold